My race setup with Boardman TTE Signature

I got a question on my blog were I put my spare tire or tire sealant when I raced Ironman 70.3 St.Pölten last weekend. Instead of giving the answer short I thought I just could write a short article about my race setup and why I choose the solutions I do.

My sponsor Boardman Bikes have supplied me with their finest triathlon bike with aerodynamic abillities in world class. It would be a shame to ruin the endless hours of work to optimize the aerodynamic with a poor setup, which I belive a lot of people actually do.

If you take all the superbikes in triathlon and put them in the wind tunnel you will get a list from best to worst. If you take the best one and put a round bottle on the down tube it will become the poorest performer. That says alot about how important the setup actually is. Therefore I go for a minimalistic style, with everything I need, but nothing more.

Triallan - Allan Hovda - Ironman 70.3 St.Pölten - Boardman TTE Signature - Race setupThis is how I have my Boardman TTE Signature on race day. A stock Boardman TTE Signature with Zipp 808 tubular wheels (until I get my Enve 8.9 SES Tubulars). The only thing I add is a water bottle in the cage behind the seat.

Triallan - Allan Hovda - Ironman 70.3 St.Pölten - Boardman TTE Signature - Race setup-2
Clean look from the front
Triallan - Allan Hovda - Ironman 70.3 St.Pölten - Boardman TTE Signature - Race setup-3
Nutrition is needed and I have nearly everything in a small bottle between the arms consisting of liquid gels. I aim for 300 kCals/hours and I supply the liquid gels with one energy bar which I tape to the stem and later put in the back pocket of my trisuit. My BTA-holder is a Xlab torpedo. What is not seen on the picture is my Polar M450 which sits right behind the bottle.
Triallan - Allan Hovda - Ironman 70.3 St.Pölten - Boardman TTE Signature - Race setup-4
Having your «stuff» behind you is usually most beneficial regaring the aerodynamics. Thats the reason why I have my water bottle behind me on a Sitero seat instead of the on the down tube. I also have a CO2 canister with a adapter and a tyre lever taped behing it. I does not look super nice, but it is easy to mount and dismount if needed. A good tip is to leave a piece of tape untaped for easy removal. My spare tyre, a Tufo Elite Jet tire, the smallest and lightest tryre I could find, is put in the Xlab aerobottle on my seat tube (seen on the first picture). While having the water bottle behind the seat is probably the best place to have it from a aerodynamic perspective, it is not very practical to use. At least I do not have the flexibility to take in or out the bottle without sitting up, and still it can be a hassle to do the operation. It also sets high demand to the bottle cage and after tried a lot the gorillca cage from Xlab has never let me down. The only downside is the price.

Any questions why I choose the solutions I do, and not the other, please feel free to ask.

Publisert av

triallan

I am a 33 year old PRO triatlete. My goal is to swim, bike and run as fast as possible, and enjoy the journey. All my adventures and triathlon related stuff is well documented on this blog.

8 kommentarer til “My race setup with Boardman TTE Signature

 1. Hei Allan!
  Det er gøy å lese bloggen din og fint å få tips både mtp utstyr og trening. Jeg har nettopp investert i ny sykkel å sliter litt med å bli helt venn med den. Jeg har et «drop» på 8 cm fra sete til styre og lurer på å justere det til 4 cm for å sitte mer behagelig. Hvor stort drop har du, og hva tenker du om å gå fra 8 til 4 cm drop?

  Lykke til med resten av sesongen – du er tøff som kjører så mange fulldistanser:-)

  Harald

  1. Hei Harald. Mitt drop er 12 cm.

   Å redusere dropen er en måte å få en mer behagelig sittestillig på, men det er også mange andre faktorer som spiller inn. Høyden på setet, hvor langt fremme sete er, fleksibiliteten din, tiden din i aeroposisjon etc. Jeg kan derfor ikke si noe om hva det vil si for deg. Anbefaler deg å gå til en sykkeltilpasser med god peiling på triatlon 🙂

   Lykke til.

   Mvh
   Allan

 2. Hei,
  På vanlig landevei så er det mange som etterhvert bruker 25mm dekk kontra tynnere, da dette skal rulle bedre. Hva benytter du og hvilke tanker har du om bredde på dekkene ?

  1. Godt spm! Jeg digger bredere dekk! Spesielt bedre grep er viktig samtidig som økt komfort og visstnok bedre rullemotstand så er det liten grunn til å velge tynne dekk. Mange hjulprodusenter som Enve og Zipp anbefaler 25 mm dekk på sine brede felger (som 8.9 ses og 808 som jeg har) med tanke på aerodynamikk). Når jeg syklet på Specialized så hadde jeg 24 mm front og 26 mm bak (spec turbo tubular), men nå sykler jeg på Vittoria corsa CX 25 foran og bak.

  2. Så er det stor forskjell på kvaliteten på løypene også og siden det blir for mye jobb å lime om dekk for de forskjellige konkurransene så er 25 mm godt allround alternativ

 3. Er det en spesiell grunn til at du har flasken montert på seterøtet og ikke underrøret? Er det en aerodynamisk fordel med det?

  1. Det vet vi ikke helt sikkert. Jeg spurte Chris Boardman om det, og han mente at det sannsynligvis var seterøret som var den mest aerodynamiske måten å feste det på. Det er noe av det jeg håper å få testet når jeg skal en ny tur til vindtunnel 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s