Påmeldt tidenes siste Ironman 70.3 Haugesund

For en knapp uke siden meldte jeg meg på Ironman 70.3 Haugesund, og bare dager etter kom den nedslående beskjeden. Haugesund kommune har valgt å ikke støtte konkurransen videre, noe som betyr at konkurransen ikke er økonomisk driveverdig, og dermed ikke kan arrangeres videre utover 2017.

Det var en utrolig trist beskjed for alle som liker triatlon, og ikke minst Tone og Ivar, og alle deres frivillige som har stått knallhardt på for å arrangere det som har blitt kåret til verdens beste IM-konkurranse.

im-haugesund

Mens Norseman er konkurransen som har gjort triatlon kjent i Norge, så er IM 70.3 Haugesund det konkurransen som har tatt triatlon ut til massene. Det er den konkurransen som har fått min bestemor, mor, tante, stefar, bror, svoger og flere søskenbarn til å prøve triatlon. Det er den konkurransen som har vært arena for utallige personlige triumfer der mange har fått til noe de gjerne aldri trodde var mulig. I fare for å bruke amerikaniserte og grandiose ordlag; på Ironman 70.3 Haugesund har drømmer blitt virkelighet. Jeg har fått orkesterplass til de vakre øyeblikkene der mange krysser målstreken med en tåre i øyekrokken, og selv har jeg hatt noen av mine aller beste triatlonøyeblikk løpende på indre kai i Haugesund fullstendig dekket av gåsehud pga den enorme stemningen folkelivet har skapt. Dette er ikke en kunstig arena skapt av WTC, firmaet bak Ironman utelukkende for å maksimere profitt. Dette er ekte følelser. Dette er lidenskap. Dette er triatlon.

Bestemor - Inspirasjonen
Under IM 70.3 Haugesund i 2013 fullførte min bestemor, mor og tante konkurransen som lag, der bestemor på 79 år tok løpsetappen. Å se de løpe i mål var mitt definitive høydepunkt som tilskuer og et øyeblikk jeg aldri kommer til å glemme. Senere har både min tante og mor fullført individuelt.
Triallan - Ironman 70.3 Haugesund 2014 - Specialized Shiv - Humanspeed - HUUB
Mitt prestasjonsmessig høydepunkt i Haugesund var i 2014 der jeg løp skulder til skulder med Morten Urdal Bakke i 19 km før jeg fikk en liten luke 2 km før mål og løp inn til 1:15:46, betydelig raskere enn det jeg trodde var mulig for min del.

Hvorfor skal egentlig en økomomisk skakkjørt kommune som Haugesund bruke 1,9 mill på en triatlonkonkurranse, der deltakerne i realiteten er i posisjon til å betale regningen selv? Hvorfor skal vi egentlig støtte idrett, kultur eller f.eks. sykkelveier? For oss som har sett de positive effektene av det på nært hold er svaret opplagt. Det Haugesund kommune får tilbake er så utrolig mye mer enn kostnaden. Norwegian Convention Bureu har beregnet verdiskapningen til 27,2 millioner kr. Enda viktigere, i mine øyne, Haugesund triatlon er Norges desidert største med 500 medlemmer, og har fellestreninger med 100 deltakere(!). Haugesund Toppidrettsgymnas har egen triatlonlinje. Det lokale engasjementet er enormt og det rekrutteres unge, gamle og alt i mellom. Effekten det har på folkehelsen (og kostnadene ved dårlig folkehelse) må ikke undervurderes. I løp av mine 12 år i Oslo har det aldri vært aktuelt å flytte tilbake til Haugesundsområdet igjen, men IM 70.3 Haugesund gav meg håp. Håp om at det er et større potensial enn en midt-på-tre fotballklubb og noen gode orienteringsløpere. Et engasjert, inkluderende, hyggelig og aktivt idrettsmiljø er skapt, og muligheter til å bruke den fantastiske naturen sammen med andre.

triallan - Ironman Haugesund 2014 - Finisherbildet
IM 70.3 Haugesund har gitt meg og mange andre fantastiske opplevelser og det er utrolig leit om årets versjon blir den siste.

Det ses på andre byer å arrangere IM 70.3 Haugesund Norway, og jeg håper virkelig de får det til. Det blir likevel ikke det samme, og den unike stemningen på indre kai er umulig å kopiere. Mitt håp er at Oslo tar over som vertsby. Svømming fra Operaen, T1/T2 i Bjørvika, sykling i Follo og løp i Oslo sentrum med målgang på Operaen. Det ville vært nesten like spektakulært som målgang på indre kai i Haugesund.

Publisert av

triallan

I am a 33 year old PRO triatlete. My goal is to swim, bike and run as fast as possible, and enjoy the journey. All my adventures and triathlon related stuff is well documented on this blog.

5 kommentarer til “Påmeldt tidenes siste Ironman 70.3 Haugesund

  1. Selv om jeg aldri har satt mine løpesko i Haugesund er det etter å ha lest den saken du lenker til i Haugesund Avis lett å se at denne saken er mer nyansert enn slik du fremstiller den. Og MÅ det være et Ironman arrangement for å kaste lys på byen? Kanskje Haugesund Triatlon kan bli store greier nå, med en så stor og aktiv medlemsmasse? Selv om arrangementet er gjort på dugnad og engasjerer «hele» byen, er det ikke å se bort ifra at WTC er big business og at dette ligger i bunnen for kommunen sin avgjørelse. Da Kalmar Triatlon gikk fra å være järnmannen til Ironman doblet prisen seg over natten og det koster nå 4500 SEK. Og prisen på et fulldistanse IM hadde nok ligget på nærmere dette, og det er før reise og overnatting, mat etc. er tatt i betraktning. Er et løp som IM Haugesunde med en startkontingent på 2900 et løp for hvermannsen uten sponsorkroner og fri tilgang til det beste utstyret? Og kan det forsvares at kommunen skal punde ut med lisensavgiften til WTC på 2 millioner kroner, ca. en femtilapp per innbygger. Og hva kommunen sitter igjen med av de 27.2 millionene det hevdes at arrangementet genererer er heller ikke redegjort for og spekulative tall.

    https://www.h-avis.no/debatt/leserinnlegg/meninger/klageman-2017-eller-ironman-2017/o/5-62-380145

    1. Det er selvsagt ikke sort/hvit. Det er det sjelden noe som er. Selv skulle jeg ønske at det var et alternativ til WTC, men P.T. så er det de som gir de beste rammene for å arrangere et triatlon. 1,9 mill høres mye ut, men det koster å drifte organisasjonen i WTC. De rammene og avtalene de gir tilbake i form av retningslinjer for gjennomføring, sponsorer, markedsføring mot triatleter så er det ikke spesielt kostbart. IOC, er feks betydelig mer kostbar med en høyere grad av å begunstige toppene enn WTC (min mening). Å arrangere en så omfattende konkurranse basert utelukkende på frivillig arbeid går dessverre ikke. Det er mange konkurranser i Norge som drives slik og de når ikke IM Haugesund til knærne, selv om de er veldig trivelige å delta på. Selv med en brøkdel av deltakeravgiften så får de knapt nok påmeldte. Det er så omfattende å levere så gode og store konkurranser som IN Haugesund at det krever lønnede ansatte for å jobbe med det. Jeg skulle gjerne sett at det hadde vært arrangert noe tilsvarende, med lavere startavgift, basert på frivillighet og der overskuddet gikk til den lokale klubben, men jeg ser ikke hvordan det skal skje. Dessverre.

    2. Når det gjelder pris så var det mulig å melde seg på for 1900kr hvis du var tidlig ute. Oslo Tri tar 750kr for sprint og olympisk distanse og sett i lys av dette så mener jeg at avgiften ikke er urimelig høy eller ekskluderende. Det er rett og slett veldig ressurskrevende å arrangere

  2. Hei, det er feil at Haugesund kommune har valgt å ikke støtte konkurransen videre. Haugesund Kommune har ga et tilskudd på 350,000 kroner for årets arrangement, mens når det gjelder 2018 og 2019 så måtte kommunen komme tilbake til dett i budsjettet. Formannskapet i Haugesund kan ikke bevilge 2 millioner kroner til et arrangement over bordet.

    1. Det har du rett i. Jeg vet ikke på hvilke tidspunkt de fikk bevilget støtte sist, men om IM Haugesund er avhengig av et svar nå så blir det i praksis som å si nei. Hvis formannskapet ikke kunne ha bevilget 2 mill om de hadde ønsket så vil det være rart å klage over avgjørelsen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s