Ull til trening – tull eller gull?

Nå skal jeg ikke legge skjul på at jeg er en skikkelig ullentusiast. Alle mine favorittklær er laget av ull, alt fra de casual t-skjortene fra Rapha, finbuksa fra Tiger of Sweden, mine vintage sykkeltrøyer fra 1960-, 70- og 80-tallet og mine aller flotteste gensere. For ikke å snakke om Valdalkofta som bestemor har strikket til meg.

I en secondhand-butikk på Mallorca kom jeg over noen gamle sykkeltrøyer fra 1960, 70 og 80-tallet. Alle i ull, og til tross for at den eldste var over 50 år gammel så var den i flott stand. De har virkelig inngått i mitt utvalg av favorittklær og er veldig funksjonelle i tillegg til å se bra ut. Når vi på Mallorca gikk fjellturer med Jonas ble jeg svett på vei oppover og mens det kunne være kjølig på toppene og på vei ned. Da var det viktig med god isoleringsevne i våt tilstand.

I idrettssammenheng så har ull ikke fått en like dominerende rolle og ofte blitt til sidesatt for teknisk stoff. Ull til trening, er det tull eller gull?

Når vi trener så blir vi svette og det er ønskelig å lede svetten bort fra kroppen. Sammenlignet med ull så er teknisk bekledning lettere og leder bort fuktighet bedre. Ull har derimot en betydelig bedre evne til å isolere også når det er vått, noe som er nærmest uungåelig når du trener. Spesielt ved typisk intervalltrening der temperaturen og svetteraten blir høy mot slutten av intervallene, mens temperaturen raskt blir lavere i pausene. Da er det spesielt viktig å ha noe som varmer godt også når det er vått. Dette gjelder også i høy grad ved sykling i fjellene da du blir varm oppover og kald nedover.

Personlig har jeg brukt ull veldig mye i trening de siste årene, og har hatt produkter av høykvalitetsull fra produsenter som Icebreaker og Ulvang. Ull har vært selvsagt som baseplagg i treningsøkter utendørs på vintertid, men også vært veldig mye brukt på høst/vår og kalde sommersdager. En tynn ulltrøye under sykkeltrøya er godt å ha, og etter å ha tilbragt fjorårets vinter på Mallorca ble de tynne ulltrøyene brukt nesten hver eneste dag. Temperaturforskjellene mellom lavlandet og fjellene kunne være store, og oppsykling i solsiden og nedsykling i skyggesider. En bekledning som taklet et stort temperaturspenn var viktig.

Dommen er klar. Ull til trening er gull. Jeg foretrekker de tynne ulltrøyene, både med og uten lange armer og med og uten zip i halsen. På de kalde dagene blir det flere lag, mens de varme holder det med ett. Tynne ulluer, fingerløse hansker og tynne innerhansker er også svært praktisk og allsidig. Ullsokker er også standard når jeg er på sykkeltur og tykkelsen varierer etter temperatur, intensitet og hvilke sko jeg har på. Typisk bekledning for meg under sykling (som er den idretten det er mest krevende å kle seg til), er tynn ulltrøye innerst, sykkelbukse og teknisk sykkeltrøye. I tillegg har jeg en vindvest og en liten regnjakke (som f.eks. den nye Castelli Idro) i baklomma. Da er det allsidig kledd for de fleste forhold på milde dager med ustabilt vær er det kaldere så har jeg løse ben og løse armer i tillegg.

Siden ull holder bedre varmeegenskapene når det er vått så holder det deg varmere også etter trening. En fordel med det er at jeg da slipper å hive av tøyet og dra rett i dusjen når jeg kommer inn fra trening, men kan ta en matbit (og dermed få bedre restitusjon) og en rask utstrekk først uten å bli kald og risikere sykdom.

På fjorårets Swissman var det tøffe værforhold og akkurat her skulle jeg ønske at jeg hadde en ulltrøye og regnjakke.
Før stigningen opp til målgang tok vi fullstendig bytte og tok på en tynn langermet ulltrøye med hals og min Compressport Hurricane regnjakke over. Det gjorde hele forskjellen!

I tillegg til å fungere veldig godt til trening så har ull andre gunstige egenskaper. De tar ikke til seg lukt like mye som gjør at du kan henge bekledningen til tørk og dermed redusere antall ganger de vaskes. Det sparer tøyet og miljøet. Det er også et naturlig stoff som ikke gir de samme miljømessige utfordringene som syntetisk materialer som f.eks. utslipp av mikroplast.

Det skal også nevnes at ull ikke er ull. Det finnes mange typer og kvaliteter fra det fine og tynne merinoullet til det mer grove og robuste ullet fra Norsk Villsau. Det er også stor forskjell i kvalitet og slitestyrke. Noen ulltrøyer har jeg brukt veldig mye de siste 8 årene og de er fortsatt er i god stand, mens noe av ullbekledningen til Jonas har blitt ødelagt etter et par runder i maskinen (på ullprogram). Kjøp derfor kvalitet. Personlig har jeg hatt gode erfaringer med Icebreaker og Ulvang, selv om det helt sikkert er mye bra på markedet.

I Sveio hvor jeg kommer fra er det nå satt ut Norsk Villsau. De har en grovere ull som vil klø mer om den ligger direkte mot huden og de naturlige fargevariasjonene i ulla gjør at det er vanskelig å farge på samme måte som den hvite ulla fra tamsauene. Det gjør at ulla ikke er like godt egnet kommersielt sett, men kvaliteten er upåklagelig. Den har en høyere bestandighet mot vann og passer derfor utmerket som en tykk ullgenser som tåler noe regn. Sauene er forøvirg helt rå sammenlignet med tamsauer og med en solid telelinse fikk jeg komme så nærme, men ikke en meter lengre. Da sprang de til skogs.
Ifm med mitt engasjement med The Arctic Triple Lofoten Triathlon så har jeg vært så heldig å få testet forskjellige produkter fra Ulvang. Denne tynne trøyen er definitivt ikke laget av ull fra Norsk Villsau men fra det aller fineste merinoullet. Den føles derfor silkemyk.
Min favoritt-trøye fra Ulvang var modellen som heter Training Turtle neck w/zip som er en allsidig tynne ulltrøye med god passform og lengde, og med ullmesh i ryggen for bedre lufting. Det ble også finishertrøyene under årets Lofoten Skimo og i mine øyne er det tidenes finishertrøyer! Foto: Kai-Otto Melau
Finsisherbildet av på Lofoten Skimo 🙂 Foto: Kai-Otto Melau

Publisert av

triallan

I am a 33 year old PRO triatlete. My goal is to swim, bike and run as fast as possible, and enjoy the journey. All my adventures and triathlon related stuff is well documented on this blog.

Én kommentar til “Ull til trening – tull eller gull?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s