Spis is – hver dag

Sukker er faktisk noe jeg ser på som en av de største utfordringene for oss mennesker (intent mindre), og jeg mener at vi har latt matvareindustrien får altfor fri tøyler som kan tilsette sukker i 75 % av alle matvarene du finner i butikken. Det er et svært seriøst problem for vår helse og velferd. Derfor var det også svært viktig for meg å gi min sønn Jonas på nå 2 år et godt kosthold med så lite sukker som mulig. Mye barnemat har sjokkerende høyt sukkerinnhold og jeg endte opp med å lage barnematen selv, som jeg frøs ned i poser i sykkelturvennlig format. Han fikk hverken juice, brus, is eller sjokolade. Siden han ikke hadde smakt det, eller så at vi spiste det, så spurte han heller aldri etter det.

Hvertfall helt til min mor, som gjorde sin plikt som bestemor, gav han både juice, brus, is og sjokolade. Jeg kan bekrefte at det er mye lettere å lære barn å like sukker fremfor f.eks. makrell i tomat. Etter det har isen blitt etterspurt hyppig. Å gi en gutt på 13 kg en Krone-is sjokolade (på 73 g) er det samme som at jeg skulle spist 5 stk eller 0,8 liter is. Det er ganske solid i tillegg til å inneholde 100 g rent sukker. Det hadde gjort meg kvalm, uvel og lettere hyper. Derfor måtte jeg finne på noe lurt.

Løsningen ble å lage isen selv. Bland sammen ønsket frukt i en blender sammen med vann til du får riktig smoothie konsistens og frys dette ned i gummiformer fra Lékué. Da blir det i grunn det samme som å spise frukt eller drikke smoothie. Det kan selvsagt diskuteres hvor sunt et høyt inntak av frukt er, men med tanke på den begrensede størrelsen på isen så er det langt innenfor med en is hver dag.

Hvilke oppskrift du velger er helt opp til egne preferanser, men den jeg har brukt nedenfor er:

  • 400 g frosne jordbær
  • 400 g frosen tropisk frukt (mango, ananas, papaya)
  • 200 – 300 g banan (et tips vis du har noen bananer til overs som begynner å bli modne er å kutte de opp i biter og fryse de til f.eks. en slik blanding)
  • vann for en «riktig» konsistens

Personlig syntes jeg en blanding av skogsbær og blåbær også var godt, men med klissete barnehender og lyse vegger så gav det en del merarbeid med tanke på vasking.

Etter å ha drevet lengre research (som vanlig) kom jeg frem til at de beste isformene var fra Lékué, og bestilte et sett fra royaldesign.no for testing. De ble godkjent og jeg bestilte to sett til i tillegg til sett «iskremformet» som er på det nest siste bilde. Gummiformene fra Lékué var svært praktiske, både på å fylle, og på å fjerne i etterkant, samt rengjøre. Betydelig mer praktiske enn de formene i hardplast nederst. Bare pass på at pinnen ikke kastes.

Publisert av

triallan

I am a 33 year old PRO triatlete. My goal is to swim, bike and run as fast as possible, and enjoy the journey. All my adventures and triathlon related stuff is well documented on this blog.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s