Storytel – en revolusjon

Å lese bøker har aldri vært min sterke side. Selv etter å ha blitt 30 år så kan antallet skjønnlitterære bøker jeg har lest telles på en hånd. Nå er ikke skjønnlitteratur det som interesserer med mest, men jeg har mange bøker liggende hjemme som jeg har hatt lyst til å lese. At tiden ikke strekker til en alltids en unnskyldning jeg kan dra, men det handler egentlig ikke om det. Manglende ro-i-ræva er vel heller grunnen, samt at det å lese er en aktiv handling som krever at du bruker øynene, som gjerne er slitne etter mange timer foran PC-skjermen. Jeg vet at å lese bøker gir oss mennesker mye, og det har vært synd at jeg aldri har fått lest det jeg har lyst til. Det var før jeg oppdaget lydbok.

Lydbok som format har vært tilgjengelig lenge, men formatet CD var f.eks. ikke spesielt praktisk. Med lydbøker flyttet over i streaming-format og trådløse øretelefoner kunne ikke tilgjengeligheten enklere. For mitt vedkommende har det vært ikke mindre enn en revolusjon.

Med lydbok så kan jeg høre bok samtidig som jeg trener, rydder og forflytter meg fra A-B. Når jeg benytter ledige stunder i hverdagen så får jeg faktisk hørt opp til 20 timer lydbok per uke, tilsvarende 2-3 gjennomsnittlige bøker. Det utgjør 100 – 150 bøker per år! I realiteten blir det nok nærmere halvparten, men det er en formidabel økning fra et par bøker i året, som dessverre er representativt for den gjennomsnittlige befolkningen. Starten på min typiske hverdag er at jeg leverer Jonas i barnehagen før jeg tar en svømmeøkt i Tøyenbadet som er 10-15 minutter sykling unna. Det virker ikke optimalt for å høre en lydbok, men hvis jeg plugger i ørepluggene når jeg går ut fra barnehagen, drar hjem, pakker sekken, sykler til svømmehallen, går til garderoben, bytter til svømmetøy og ikke stopper før jeg går i dusjen. På samme måte går pluggene i etter jeg har dusjet ferdig, og jeg får hørt lydbok mens jeg bytter, spiser maten og strekker ut etter svømmeøkten, før jeg sykler hjem. Bare i løpet av en slik seanse får jeg hørt 1 – 1,5 time.

Det er naturligvis begrensinger i når du kan høre på lydbok. Eksempelvis kan jeg høre samtidig som jeg vasker og henger opp klær, men hvis oppgavene blir kognitivt krevende, som f.eks. å omorganisere mens jeg rydder, tenker på hva jeg skal kjøpe til middag når jeg står på butikken, sykler i byen. Det kan også være at jeg må tilpasse innholdet under de aller hardeste intervalløktene, selv om det går overraskende bra å løpe i 18 km/t med 185 i puls mens jeg hører på «Calm Parents, Happy Kids» for gode tanker og råd for foreldre. Nå er det mange som syntes at det å høre på lydbok mens du sykler ute gir en uaksetabel forhøyet risiko. Personlig så tilpasser jeg lydnivå etter omgivelsene slik at jeg hører bilene som kommer bakfra og skruer av når jeg sykler i trafikkerte omgivelser. Med øreplugger som f.eks. Miiego M1 hører jeg faktisk bedre med pluggene i enn uten pga redusert vindstøy. Det er uansett en vurdering hver enkelt må gjøre.

Hvis du reiser alene er lydbok helt perfekt. Det er veldig mye «dødtid» som ikke kan brukes til noe annet fornuftig. I stedet for å sjekke mobilen hvert 3 minutt får du hørt en hel bok i løpet av dag på reise 🙂 

Hvilke bøker som anbefales vil variere ekstremt, og jeg tror mine personlige anbefalinger ikke treffer den generelle befolkningen. Min absolutte favoritt er:

 • Homo Deus – Yoval Noa (det er den beste boka jeg har lest/hørt noen gang)

Så kommer mine favoritter som nok er mer for spesielt interesserte:

 • Thinking, fast and slow
 • Essentialism
 • Omringen av idioter
 • Peak
 • Rest
 • Originals
 • Leaders eat last
 • Everybody Lies
 • The Power of Habit
 • The Happiness Equation
 • The Little Book of Hygge
 • Växa – inta lyda

Det finnes i tillegg bøker av syklister som jeg syntes er gode som:

 • Shut up legs – Jens Voigt
 • Pro Cycling on $10 a Day
 • The Climb – Chris Froome
 • Triumps and Turbulence – Chris Boardman
 • The Racer – David Millar

Nå er det ikke sikkert at lydbok er for alle, og mange liker nok bedre hard rock, trance eller lignende når de trener. Selv har jeg fått enormt mye ut av mitt abonnement hos Storytel i form av kunnskap og perspektiver, som jeg ikke ville fått av musikk. Podcaster fra Ekko, som er gratis tilgjengelig hos NRK har også vært en favoritt hos meg.

Det er flere som tilbyr lydbøker, og jeg har testet Audible fra Amazon. Med en pris på $15/mnd er nesten halvparten av Storytel samtidig som utvalget er bedre. Dessverre gir deg kun en bok/mnd inkludert i abonnomentet og resten må kjøpes. Derfor får jeg mye mer igjen for Storytel. Det er sikkert andre tilbydere der ute, men hvertfall inntil videre er jeg fornøyd med utvalget fra Storytel.

Nå kan innlegget bære preg av at jeg får betalt av Storytel, men det gjør jeg dessverre ikke. Jeg er bare entusiast. Med 14 dager gratis prøveperiode så er det bare til å teste og se om det er noe som passer deg 🙂

Noen som har noen bokanbefalinger? Noe jeg absolutt må høre? Tips tas i mot med stor takknemlighet.

Publisert av

triallan

I am a 33 year old PRO triatlete. My goal is to swim, bike and run as fast as possible, and enjoy the journey. All my adventures and triathlon related stuff is well documented on this blog.

4 kommentarer til “Storytel – en revolusjon

 1. Running man av Charlie Engle er ei gripende historie som passar ekstremt bra når du er ute og spring.. Takk for tipset om homo deus, har lest sapiens, den var også meget bra.

  1. Hei Rune. Running man er lasted ned og skal høres på nå 😁👍🏼 Yoval Noah Harari er helten og fantastisk til å formidle, spesielt med tanke på at han doktorgrad i middelalder historie 😂

  2. Running man er hørt og den var god. Har du hørt Scott Jurek sin Eat and Run? Jeg har lest den og syntes den var super. Ulempen er at jeg har satt Badwater på min bucket-list :p

   1. Så kjekt at du likte den. Eg las born to run, eat and run og running man i rask rekkjefølgje. Er fasinerande desse historiene om folk som tåler så uendelig med smerte. Blei faktisk litt inspirert, men det førte relativt raskt til ein betennelse i akillessena… Gledar meg voldsomt til å lese skildringa av Badwater når du ein dag kjem dit! Kanskje du bør lese Ultra Mindset av Travis Macy først. Han har også gjort mykje galne greier.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s