Jeg har samarbeidsavtale med Ulvang og vil referere til produkter de har. Ull vil uansett være å anbefale uavhengig av produsent.
Vi nordmenn er gode til å kle oss og barna våre for å være ute. Etter å ha bodd i England og Spania samt reist verden rundt er mitt inntrykk at kunnskapsnivået og kvaliteten på barneklær her til lands er høy. Likevel kan det kanskje komme noen tips under. Har du noen egne tips så skriv de gjerne i kommentarfeltet 😀
- Ull innerst – alltid. På tur er det bare ull som gjelder som innerlag, også på sommeren. De norske sommerne vil alltid kunne by på variende vær. Med et høyt aktivitetsnivå blir barn svette, de søler, får bleielekkasje eller bare hopper i en vannpytt. Da må du ha tøy som holder varmen også når det blir vått, noe ull er aller best på. Velg høykvalitetsull som kan vaskes i vaskemaskin (kjøp aldri barneklær som må vaskes for hånd, aldri), og av fint ull som merino slik at det ikke klør. Bomull og teknisk stoff isolerer dårlig når det blir kaldt og bør unngås.
- Utenpå et tynt ullset som f.eks. Ulvang 50Fifty så vil temperaturen være avgjørende for valget videre. En tykkere genser/bukse som Rav Kids vil være passe for kjølig vinter hvis den kombineres med en fòret ytterdress.
- Værforholdene vil selvsagt være avgjørende for ytterbekledningen. Regnbestandig tøy ved våte forhold og mer fòret tøy i minusgrader.
- Tilpass etter aktivitetsnivået – Barn i gåkyndig alder eller eldre er ofte utrolig aktive. Det gjør at de gjerne ikke trenger fullt så mye klær som det skulle virke som. Ulempen med små barn spesielt er at de ikke er så flinke til å uttrykke hva som er problemet, bare at det er et problem. Det er derfor ikke alltid lett å vite om de er for varme/kalde. Nakken er et godt sted å kjenne etter, og min erfaring er at det kan være fornuftig å begynne med en litt lettere bekledning men ha med ekstra varme klær hvis behovet skulle oppstå.
- Ha med bytte – En ekstra ulltrøye/bukse er alltid praktisk å ha med seg
- Må du ha på alt med en gang? – 2 års alderen gis ofte betegnelsen trassalderen. Småbarn er egentlig ikke trassige, men de har ikke utviklet evnen til å tenke langt fremover. De lever her og nå. Derfor gir det heller ingen mening å ta på f.eks. votter når du står i gangen før du skal gå ut. Det er jo ikke kaldt, snarere tvert imot der de står inne med full ytterbekledning. Det er ingenting galt med å ta barna ut på en kald dag uten votter, og gi det til de når de syntes det er kaldt på hendene. Det er god læring i å kle seg etter forholdene.
- Festesnor til vottene – Løsøre har en lei tendens til å bli gjenglemt. Festesnor til votter, samt lue som med snor eller balaclava øker sjansen betraktelig for at du har alt når du kommer tilbake. Har de i tillegg en navnelapp med telefonnr har du hvertfall gjort alt i din makt for at de skal kunne komme til rette igjen om de blir borte.
- La barna være med på å bestemme – Vi ønsker ikke bare at barna skal være riktig kledd, men at de skal lære å kle seg selv. For mange barn som er 2 år eller eldre er det viktig å kunne være med å påvirke og ta valg. Det betyr ikke ballerinaskjørt fungerer som eneste bekledning på vinteren. Da kan de heller velge hvilke lue de skal ha, genser og stillongs, såfremt du har flere som tilfredsstiller kravene.
- Prøv deg frem og få erfaring – Dra på tur ofte og se hva som fungerer. Det trenger ikke å være lange turer eller med veldig spesielle aktiviteter. Grill pølser i hagen, dra på skattejakt i den nærmeste parken eller dra å mat svanene. Alt gir turglede og erfaring som er gull verdt når barna blir eldre.





Publisert av