Langvarig strekk på baksiden av låret

Under fjorårets Ironman Barcelona fikk jeg en strekk på baksiden av høyre lår. Min første tanke var; Flaks, på sesongens siste konkurranse!

triallan - ironman barcelona - Photo Joan Dols Clota
Ironman Barcelona – Jeg var kjørt etter bare 10 km på løp og de resterende 32 km ble løpt med elendig teknikk som belastet hamstringen mer enn den var vant til. Foto: Joan Dols Clota

En strekk, eller en liten rift i vevet, trenger ro og hvile for å bygge seg opp igjen. Sesongpausen, den 4 – 8 uker lange perioden med nesten ingen treningsmengde, er en ypperlig tid for å la kroppen fikse slike skader. Siden jeg var fullstendig ferdig etter sesongen både med tanke på form og energinivå så hadde jeg en uvanlig lang og lite aktiv sesongpause. En 3 t og 40 min løpetur opp til Rucu Pichincha på 4784m høyde på vår reise til Ecuador var unntaket.

Sesongpausen, som varte nærmere 8 uker, var over og jeg begynte å kjenne at stigende energinivå og en lyst til å begynne å trene igjen. Kroppen føltes fin ut foruten om en ting, strekken på låret var der fortsatt(!).

Tekst

Heldigvis viste min fysioteraput Pål Sandvid råd. Han har mye erfaring med såkalte strekker, med erfaring fra blant annet alpinlandslaget. Strekken min, viste seg å ikke være en strekk, men en overbelastning. IM Barcelona var ingen god konkurranse, spesielt ikke på løpedelen. Jeg løp sakte og betydelig mer «sittende» enn jeg pleier. Det setter en ekstra belastning på hamstringen, nærmere bestemt biceps femoris. Den blir overbelastet, anspent og stram. Det føltes ut som en strekk siden muskelen var hard, øm og det var smertefullt å tøye den.

Så hvorfor er det relevant om det er en strekk eller overbelastning? En skade i vevet trenger ro for å bygge seg opp igjen. For en overbelastet og stram muskel er ikke behandlingen den samme. Ofte vil massasje, enten av en fysioperapaut eller med en foam roller eller hard ball, kunne gi god effekt. Min biceps femoris trengte i tillegg noen velplasserte nåler for å slippe taket. Lett trening av den overbelastede muskelen var også positivt med tanke på restitusjonstiden.

For et par dager siden hadde jeg en ganske tøff økt med relativt mye veldig høy intensitet. 60 x 30 sek på og 30 sek av på tredemølla. Hastigheten varierte fra 18,5 km/t ved 4 % stigning til 23 km/t ved 0 % stigning. Det endte med det jeg tidligere ville trodd var en strekk, men som jeg nå forstår bare var en tøff belastning av hamstringen. Etter økten jobbet jeg rolig med foam roller og massasjeballen, og allerede dagen etter var muskelen tilbake i 100 % 🙂 Så om du får deg en strekk, så ta gjerne en ekstra runde med deg selv og eventuelt kyndig kompetanse for å finne ut om det faktisk er det.

Publisert av

triallan

I am a 33 year old PRO triatlete. My goal is to swim, bike and run as fast as possible, and enjoy the journey. All my adventures and triathlon related stuff is well documented on this blog.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s