Sportsernæring fra Enervit

TriNordics Teamsponsor av ernæring er Enervit. Merket er fra Italia og har spesialisert seg på sportsernæring siden 1961, så det er tydligvis et selskap med lang erfaring.

Jeg er så heldig og har fått et stort utvalg produkter derfra som jeg spiser og drikker før, under og etter trening. Tidligere har jeg (selverklært) vært relativt god på det med ernæring ifm med trening, men vet jeg har hatt potensielle til å bli enda bedre, og spesielt nå som jeg trener en del mer enn før, så er det enda viktigere å optimalisere kostholdet rundt treningen. Skal du kjøre f.eks. to harde økter på en dag, eller to økter rett etter hverandre så er det vesentlig at du får i deg tilstrekkelig med næring og væske. Merk at riktig næring selvsagt er viktig om du «bare» kjører en hard økt på en dag også, for ikke-optimalt kosthold før treningen går ut over din prestasjon og ikke-optimal kosthold etter treningen går ut over din restitusjon (eventuelt at optimalt kosthold før trening gjør at du presterer bedre og optimalt kosthold etter trening gjør at du restituerer bedre). Om du kjører to harde økter på samme dag så vil du merke veldig godt om kostholdet ikke er godt nok for da vil du føle deg veldig «dau». Kroppen er tung, beina er veldig tunge og det er tyngre enn vanlig å holde den planlagte intensiteten, om du i det hele tatt klarer å holde den. Nå er det selvsagt mulighet at du føler deg «dau» med to harde øktet selv med et optimalt kosthold, men med et dårlig kosthold så er du hvertfall sjanseløs til å prestere opp mot ditt potensiale.

Triallan - Enervit

Det er ikke alle så er så heldig å ha en slik skuff i gangen, men det gir meg de beste forutsetninger til å ha et optimalt kosthold ifm min trening 🙂

Nok intetsigende og ukonkret skriveri om optimalt kosthold. Hva er det jeg mener er optimalt kosthold ifm trening? Blogginnlegget mitt om «Ernæring før, under og etter trening«, som jeg skrev i 2011 gjelder i all hovedsak fortsatt. Nå har jeg, ved hjelp av Enervit, løftet kostholdet enda et hakk.

Under de lange og harde treningsøktene mine så er spiser jeg fortsatt energibarer og gels som før, men har nå også begynt med sportsdrikk. Tidligere har jeg hatt en del dårlige erfaringer med sportsdrikk (oppkast og vond mage), men en lettblandet Enervit G Sport har til nå fungert veldig bra. Sportsdrikk kan være mer praktisk enn gel i tillegg til at du får i deg salter/mineral. Derfor har jeg hele tiden ønsket å kunne bruke sportsdrikk, men ikke funnet en type som har fungert når intensiteten har blitt skrudd opp til maks. Om Enervit G Sport fungerer for meg under konkurranse gjenstår å se, men testingen under de lange og harde, og veldig harde treningene har vært svært lovende. Av energibarer så spiser jeg Enervit Power Sport Double eller Power Sport Cruncy bar (eventuelt mine hjemmelagde energibarer hvis ikke intensiteten er veldig høy).

Enervit Power Sport Double

Enervit Power Sport Double

Triallan - Enervit Power Crunchy

Enervit Power Crunchy

Det er primært etter treningen og mellom treningen jeg føler at jeg har forbedret meg mest. Før tok jeg et glass eller to sjokolademelk etterfulgt av noen brødskiver etter trening. Da fikk jeg både raske karbohydrater og litt protein. Det var nok litt lite raske karbohydrater, litt lite proteiner og for lite eller ingen vitaminer. Brød er en ypperlig måte å få i seg både karbohydrater og proteiner men det må fordøyes og tas ikke like raskt opp som de alternativene jeg har fra Enervit. Rett etter en lang og hard trening tar jeg en shake med Enervit R2 (produktinnhold), som primært består av raske karbohydrater og de viktigste vitaminene/amiosyrene vi trenger for å starte resitusjon så raskt som mulig. Etter det tar jeg en shake med Quadra Pro (vaniljesmak er best) som inneholder 23 % protein og 67 % (hhv 16 g protein og 47 g karbo i en porsjon på 70 g) i tillegg til forskjellige vitaminer, aminosyrer og salter. På den måten så sikrer jeg at jeg får i meg de næringstoffene jeg trenger for å begynne restitusjonen raskest mulig uten at jeg overbelaster magen med for mye tungfordøyelig mat. I tillegg så får jeg rehydrert raskt. Når det gjelder tidspunktet for inntaket så er «regelen» innen 30 min etter trening, men jeg ser ingen grunn til å ikke ta det så raskt som mulig etterpå. Hvis jeg er på rulla så tar jeg det under nedkjøringen og ellers ved første anledning. Jeg er veldig glad i mat og en notorisk overspiser, men etter trening så trenger kroppen blodet til å strømme igjennom musklene for å restituere så ved å fylle på med for mye mat og spesielt tung og fettholdig mat så må mye blod gå til magen for å fordøye den. Mitt råd er derfor å unngå overspising, og spesielt rett etter trening.

Triallan - Enervit Quadra Pro

Enervit Quadra Pro Vanilje

I mellom to treninger så tar jeg også gjerne en Quadra Pro shake i tillegg til en eventuell banan. Det er lettvint å ta med seg og lett å spise etterpå. Før hadde jeg med meg nøtter og tørket frukt som til tross for å være godt og sunt gir lite proteiner, litt lite karbohydrater og har et høyt fettinnhold som gjør at energien ikke tas opp i blodet før etter trening nr. 2 er ferdig.

Jeg skal ikke påstå at sportsernæring fra Enervit er det eneste som fungerer for meg, fordi jeg har tross alt bare brukt det denne sesongen, og jeg klarte meg greit i forkant. Likevel vil jeg påstå at de aller fleste av oss har forbedringspotensial når det gjelder ernæring ifm med trening, og selv om jeg personlig mener at vanlig mat er å foretrekke på generelt grunnlag, så tror jeg sportsernæring fungerer bedre i gitte situasjoner som f.eks. under konkurranse, harde treninger og etter harde treninger. Enervit tilbyr et bredt utvalg at produkter for akkurat dette så hvis du ikke har funnet noe som fungerer bra for deg så er det verdt å sjekke ut. Enervit selges blant annet på Sport 1 butikker, Anton Sport og Foss Sport. I tillegg er de sponsor av Birken så du vil finne det der også. Hvor på nettet du kjøper Enervit billigst er jeg ikke sikker på men HEFitness har nå 30 % tilbud på produkter fra Enervit. Alternativt finner du listen over de svenske nettforhandlerne av Enervit her.

NB! Uansett om du velger sportsernæring fra Enervit eller ikke så anbefaler jeg på det sterkeste at du prøver det du har tenkt å spise før og under konkurranse grundig i forkant. Ikke kjøp noe nytt på Expoen i forkant og håp at det går bra. For mange så er konkurransene rett rundt hjørne, så om du ikke allerede har en plan om hva du skal spise så er det på høy tid med å legge en plan nå. Lykke til!

Publisert av

triallan

I am a 33 year old PRO triatlete. My goal is to swim, bike and run as fast as possible, and enjoy the journey. All my adventures and triathlon related stuff is well documented on this blog.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s