Husk solkrem!

 Mange triathleter er dessverre ikke flinke nok til å bruke solkrem, spesielt ikke under konkurranser. Selv om det alltid er litt festelig med innbrente ”vinger” på ryggen kan konsekvensene bli svært alvorlige. Tall fra England viser at hudkreft er den nest mest vanlige kreftformen i aldersgruppen 19-34 år. Personlig tenkte jeg lite på risikoen med å bli svært solbrent (og det har jeg blitt noen ganger!) før en bekjent av meg fikk hudkreft. Fra å være 100 % frisk og ved generell god helse gikk det under 6 mnd før hun døde. Hun ble knapt 40 år.

Det er selvsagt flere faktorer som spiller inn i utvikling av hudkreft, men overdreven soling er en av de største faktorene i tillegg til den som er letteste å kontrollere. Allikevel ser jeg altfor mange triathleter med 2.grads forbrenning i nakken, rygg/skuldre og på korsryggen. Det er smertefullt og kan gi permanente hudskader i tillegg til å øke faren for hudkreft. Vakkert er det heller ikke.

Hvorfor triathleter ikke prioriterer huden sin under konkurranse skyldes kanskje tidsbruken ved å påføre solkrem. Heldigvis så finnes det solkrem som holder hele dag slik at du slipper å stoppe opp og bruke ekstra tid på det. På et apotek ble jeg for et år siden anbefalt Riemanns P20 og har brukt det siden. Det er en fantastisk solkrem for oss som ikke er så glad i å ta på seg solkrem. Den har solfaktor 20, holdbarhet på 10 timer og er svært motstandsdyktig mot vann. I motsetning til vanlig solkremer, som er kremaktige, er P20 alkoholbasert og flyter lett utover huden og blir ikke klissete. Anbefales på det sterkeste! Den får du sikkert kjøpt mange plasser, men jeg vet den selges på apotek og tax free (Gardermoen). En variant  med solfaktor 10 finnes også og de kommer i enten 100 eller 200 ml.

NB! Selv om det står holdbarhet på 10 timer så er det nok ikke så dumt å ta litt ekstra solkrem på skuldre/armer i T2 da våtdrakten kan redusere effekten noe. Jeg har klart meg bra så langt men har enda en liten stripe på korsryggen fra glippen mellom shorts og topp som jeg fikk under IM Sveits for snart ett år siden(!). Ikke at det er veldig kritisk, men hvis du får slike ”brennmerker” på store deler av overkroppen eller i ansiktet kan det både være farlig og lite pent.

Publisert av

triallan

I am a 33 year old PRO triatlete. My goal is to swim, bike and run as fast as possible, and enjoy the journey. All my adventures and triathlon related stuff is well documented on this blog.

2 kommentarer til “Husk solkrem!

  1. P20 har jeg også kjempegod erfaring med, har brukt den i noen år nå. Hadde dessverre ikke mere igjen da jeg var i Danmark nylig og sitter nå igjen med noen stygge røde vinger…

    1. Normalt så går det raskt over, heldigvis. Aftersun lotion er nødhjelpen når du først er brent og hjelper hvertfall å holde på fuktigheten sånn at du har større sjanse for å unngå flassing. «Vinger» på ryggen er faktisk den klareste indikasjonen på at du er en triathlete (hvis ikke klær eller andre Ironmaneffekter skulle avsløre deg).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s