Triatlon på budsjett – Kr. 0,-

Dette er første del i min nye innleggsserie om triatlon på budsjett. Jeg vil da gjennomgå eksempler på hvilke utstyr du får for forskjellige budsjetter, og hvordan jeg ville prioritert utstyr. Triatlon på budsjett er en innleggsserie jeg har tenkt på en stund, blant annet fordi triatlon kan virke som en kompleks sport når det kommer til utstyr og noe rettledning kan være greit, men aller mest fordi triatlon har fått rykte på seg for å være en kostbar og utstyrskrevende sport. Nå skal jeg ikke påstå at akkurat det ryktet er fullstendig grunnløst og at triatlon er en veldig rimelig sport, men triatlon må ikke være dyrt. Du kan få stor gleden av sporten triatlon uten å tømme lommeboka, og det er ingen sammenheng med pengebruk og triatlonglede. For å bevise det så begynner jeg med dette innlegget der budsjettet er satt til kr. 0,- Nå kan du selvsagt plassere meg rett i hykler/dobbeltmoral-båsen, siden jeg prater om triatlonglede uten å bruke penger samtidig som jeg kjøper det beste utstyr og drar verden rundt for å konkurrere, men jeg står fast på at det ikke er det som er kjernen i min triatlonglede, men heller en overdreven interesse for utstyr/gadgets og en besettelse for å kvalifisere meg til Hawaii (for det er ikke gratis!).

Uansett, her står jeg med tom lommebok og ønsker å prøve triatlon. Hva gjør jeg? Triatlon krever tross alt at du har noe utstyr, så hvis du ikke har de få essensielle tingene fra før (som de aller fleste har), så må du låne fra noen gode venner/kjente. Det du må ha er: sykkel, sykkelhjelm, tights/shorts og sko (helst av typen jogge). Nå kan sikkert noen si at forutsetningen for innlegget med 0 kr i budsjett blir feil når det fører til at du må ha eller låne alt du trenger, men jeg vil påstå at de aller fleste har tilgang til de fire essensielle tingene over. Det trenger ikke å være nytt eller fancy, og det er ingen som vil le av deg om du stiller opp med terrengsykkel og løpetights fra 90-tallet. Det er i grunn bare kult 🙂 Dessuten så er det alltid like moro å sykle forbi noen med høyprofilshjul og tempohjelm, når du selv sykler med en gammel stålracer.

Jeg er den første til å innrømme at det kan være gøy med utstyr som bildet over viser. Det er utstyret jeg hadde med meg til Ironman Mexico i 2010. Nødvendig for å begynne med triatlon?? Nei, langt ifra.

Denne sykkelen ser tilsynelatende ut som en forhistorisk stålracer, og det er det også, men  samtidig så er det er  den store triatlonlegenden Dave Scott sin vinnersykkel fra Hawaii 1987. Sykkeltidene var ikke akkurat dårlige på den tiden heller og Scott Dave hadde en sykkeltid på 4:37 på en slik sykkel i 1989. Det var akkurat det samme som  Craig Alexander syklet på i Hawaii 2008 og 2009(!).

Hva med konkurranser? Det pleier vel å koste litt å melde seg på? Hvis du ikke har en krone å bruke på triatlon så kommer du ikke så langt når du skal melde deg på skikkelige konkurranser, men heldigvis så arrangeres det jevnlig treningstriatlon rundt om i landet der alle kan stille opp. Distansen er ofte ca. sprint distanse (750 svøm, 20 km sykkel og 5 km løp). Tiden tas av frivillige funksjonærer som bytter på oppgaven. Disse treningskonkurransene er ofte gratis (eventuelt frivillig betaling på 30 – 50 kr som går til veldedighet), og perfekt som en introduksjon til triatlon for nybegynnere og formtopping/skiftesoneøving for oss som har mer erfaring. Det er dessuten veldig sosialt og stemninger er rimelig laid back selv om konkurranseinstinktet ikke er lagt helt på hylla. Sjekk med din lokale triatlonklubb hvor nærmeste treningstriatlon er og når det blir arrangert. Jeg vet at Bergen, Arendal, Porsgrunn/Skien, Asker og Oslo jevnlig har slike. «Min» lokale triatlonkonkurranse er Bogstad tri ved Bogstadvannet som arrangeres av Oslofjordtri annenhver torsdag hele sesongen. Hva jeg syntes om konkurransen kan du lese her. Hvis du ønsker å delta på en skikkelig triatlonkonkurranse, men ikke har penger til å bruke på det så kan det godt være at du kan din eventuelle arbeidsgiver til å betale påmeldingen. Mange firmaer har bedriftsidrettslag som ønsker å fremme fysisk aktivitet og dekker startkontingenter o.l. og det kan være verdt å sjekke ut der du jobber.

Min barndomskamerat Svein får kjenne triatlonens vrede (eventuelt triatlon får kjenne Sveins vrede ;)) under en av fjorårets Bogstad treningstriatlon. Svein hadde akkurat flyttet til Oslo og sto derfor på bar bakke utstyrsmessig. Med lånt sykkel, hjelm og løpetights så tok han Bogstad med storm og fikk en flott triatlonopplevelse for kr. 0. Mer om Sveins triatlondebut står her.

Budsjettet forutsetter at du har tilgang til følgende:

 • Sykkel
 • Sykkelhjelm
 • Tights/Shorts
 • Joggesko

Hvis du har ekstra i forhold til budsjettet ville jeg kjøpt:

 • Svømmebriller (spesielt hvis du svømmer crawl) – Pris: fra 100 kr
 • Lettrullende dekk (spesielt hvis du har grove knastedekk) –  Pris: fra 400 kr/par
 • Svømmedrakt hvis du fryser lett eller ønsker å forlenge sesongen  – Pris: fra ca. 1000 -1500 kr

Oversikt over treningstriatlon

Videre i denne serien så kommer naturlig nok budsjettet til å økes og jeg kommer i samarbeid med Unaas Cycling til å lage komplette triatlonpakker, som du får kjøpt til gode priser 🙂

Publisert av

triallan

I am a 33 year old PRO triatlete. My goal is to swim, bike and run as fast as possible, and enjoy the journey. All my adventures and triathlon related stuff is well documented on this blog.

2 kommentarer til “Triatlon på budsjett – Kr. 0,-

 1. Blir spennende å se toppen av spekteret, det er snakk om en del tusen som kan svis av for ørsmå minutter på en olympisk distanse. Jeg legger heller ikke skjul på at jeg også har mye som er kjekt å ha og fortsatt gleder jeg meg over sporten… Men som du sier Allan, hvis formålet kun er glede og å utfordre seg selv, så trenger det jo ikke bli dyrt.
  Må få lov til å nevne at Stavanger Triathlonklubb også kjører Ganddal Treningstriathlon ca en gang i måneden fra april-september. Første konkurranse er duathlon 26.april: Mer info kommer snart på http://www.strik.no 🙂

  1. Hei Jan-Morten.

   Som i de fleste andre idretter og hobbyer så er det mulig å bruke mye penger. Om det er verdt pengene vil jo alltid være en subjektiv vurdering uansett og så lenge du har penger å bruke på det så må valget om hva pengene skal gå til være åpent.

   Jeg beklager at Stavanger ble uteglemt. Jeg satt å tenkte igjennom steder som arrangerte treningstri og skjønner ikke hvordan jeg klarte å glemme dere. Dere er hvertfall nå ført opp 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s