Racereport Ironman Haugesund 2013

Haugesund ble også i år en triatlonfest uten sidestykke, men i motsetning til i fjor da det ble en stor fest ble det i år en gedigen fest. Fire ganger så mange deltakere og med over 300 lokale utøvere satt definitivt sitt preg på byen og konkurransen. Dette er min racereport fra dagen, og det kommer flere innlegg og bilder fra dagen senere 🙂

Mine egne forventinger var ikke spesielt høye. Rent sportslig så ble ikke Swissman helt den konkurransen jeg hadde håpet på, og jeg var veldig usikker på hvor godt jeg var restituert i etterkant. Treningen mellom Swissman og Haugesund var minimal, så selv om kroppen føltes helt greit ut, så hadde jeg ikke peiling på om kroppen ville tåle så hard belastning over en så lang periode. Jeg håpte selvsagt at kroppen skulle føles super ut, men det viktigste var å nyte dagen, og glede meg over at min tante, mor og bestemor skulle være med i lagkonkurransen og at min bror, svigerbror, stefar, mitt søskenbarn i tillegg til svært mange andre kjente skulle delta på sitt aller første triatlon. Det var stort!

Svømmingen

Været i dagene før konkurransen hadde vært strålende, og jeg må innrømme at jeg ble noe negativt innstilt da det var 13 grader, regn og en del vind med startområdet. Jeg hutret og frøs, mens jeg tenkte på Oscar Freire som en gang skal ha uttalt: ”I don’t do rain”. Jenny så hvor stakkarslig jeg så ut med lut rygg og sammenpressede skuldre, og måtte minne meg på at jeg selv hadde sagt at jeg tåler dårlig være bedre enn mine konkurrenter. Da var det bare å bite det i seg, å ta på meg min HUUB Archimedes 3:5 og gå til vannet. Etter en kort oppvarming sto jeg plassert langt fremme i stimen med spente og litt kalde svømmere. Når startskuddet gikk så svømte jeg ut hakke mer kontrollert og mindre panisk enn tidligere. Jeg stresset ikke med å komme fremover for en hver pris, og konsentrerte meg om å puste skikkelig, holde en god teknikk og ikke komme i konflikt med andre svømmere. Det var suksess, og armene ble ikke stokk stive i kombinasjonen med hyperventilering og de fysiske konfrontasjoner var minimale. Svømmeteknikken og navigeringen var helt ok, men jeg kunne nok vært enda mer på hugget for å ha kommet meg enda raskere/lettere opp av vannet. Jeg lå f.eks. flere minutter ca. 5 meter bak en svømmer som navigerte bra før jeg skjerpet meg og svømte litt ekstra på i noen sekunder for å komme meg opp til føttene. Derfra var det bare å cruise inn og jeg kom opp av vannet på den overraskende gode tiden 26:42. Nå er nok svømmingen litt for kort, men det er en forbedring på 2 min og 20 sek fra i fjor, uten at de beste svømte raskere. Taktikken med å øke armfrekevensen har ikke gitt store resultatforbedringer i bassenget, men fungerte tydeligvis veldig bra i åpent vann.

IM Haugesund - Triallan

Veldig ivrig til å få på meg våtdrakten og hive meg i vannet :p Det gikk greit når svømmingen begynte, men jeg var en skikkelig badepyse i forkant.

Syklingen

Etter en relativt rask  skifting på 1:43 var jeg ute på landeveien med nedduggede briller men et smil om munnen og bra trøkk i beina. Jeg passerte flere av de jeg passerte i fjor, men på et mye tidligere tidspunkt i syklingen. Det var flat pedal med rett over 300 watt i snitt i starten, og selv om jeg var klar over at det ikke var holdbart i lengden så ønsket jeg å sette press på konkurrentene mine og vise at jeg var i superform så det er bare til å gi opp :p. Etter det jeg fikk med meg var det kun Kjell Richard Botten som hang med av de norske.

Triallan - IM Haugesund - Specialized Shiv

Hovda på Hovda (stedet på bildet nemlig heter Hovda) og en super aerodynamisk sittesilling på min Specialized Shiv 🙂 Foto: FinisherPix

Været var fortsatt kaldt og vått men med 160 i puls så føltes det ikke kaldt ut. At det var så mange tilskuere i så dårlig vær var imponerende! Etter ca. 25 km med hardkjør ble jeg tatt igjen av en franskmann som kjørte passe hardt, og på det tidspunktet var jeg blitt passe mør i beina og valgte å legge meg i (lovlig selvsagt!) avstand bak. I fjor kjørte jeg i front nesten hele veien selv, og hadde denne gangen håpet å få en lettere vei til T2. Det fikk jeg, og selv om jeg ikke helt skjønner hvorfor så er det overraskende mye lettere å ligge 10 – 12 meter bak enn å ligge i front. Besparelsen skal bare være 10 – 20 watt, men det føles enda lettere. Været ble bedre og veien til Haugesund var lett. Vi tok igjen noen profesjonelle ved 50 km, og ved 80 km syklet vi forbi Tom Lowe (typen til Chrissie Wellington med 11. Plass fra Hawaii 2011). Hele veien hadde vi en motorsykkel med dommer med siden av oss, så det ble ingen opplagt og stygg drafting, men jeg syntes at dommerne burde vært mer på hugget for spesielt i oppoverbakkene så ble avstanden for kort. Inn til T2 hadde franskmannen og noen andre syklet i fra og det var kun Kjell Richard som kom inn sammen med meg. Tiden ble 2:17:02 og snittwatten endte på 260, og det var nok fornuftig syklet med tanke på løpingen. Kjell Richard har  vært i superform i år, jeg viste at jeg måtte ha virkelig god bein for å holde følge med han.

Triallan - IM Haugesund

På vei opp forbi Rådhuset rett før 70 km og med en god følelse

Løpingen

Løpingen ble en solskinnshistorie i dobbelt betydning. Sola skinte så vakkert og beina var gode. Kjell Richard hadde en skade og ønsket meg lykke til ut av T2 uten å ta opp kampen. Jeg hørte speakeren ropte at Michael Reinboth var på vei inn til T2 når jeg løp ut, så jeg viste at jeg måtte løpe bra for å holde han og de andre raske løperne bak meg. Muskelen på oversiden av lårene var slitne, og jeg var litt nervøs for om de skulle krampe seg opp i nedoverbakkene. Det gjorde de heldigvis ikke, og jeg kunne løpe med 3:45 min/km fart, uten at det føltes veldig tungt ut.

Triallan - Tom Lowe - IM Haugesund

Ja, det er Tom Lowe, og ja vi er på samme runde. Han hadde nok ingen god dag, og slo meg likevel til slutt med over 5 min, men det var moro å sykle raskere og løpe tidvis jevnt med en som kom på 11. plass på Hawaii 2011. Foto: FinisherPix

Mot første vending kunne jeg se at Filip Ospaly var overlegen og at Gudmund lå langt foran meg. Tilbake fra vending kunne jeg også se at jeg hadde ca. 3 min forsprang på Christian Nilsson og Michael Reinboth som løp ved siden av hverandre. De skulle jeg holde bak meg til mål, men 3 minutter er ikke utrolig mye, så jeg viste at jeg måtte holde farten oppe. Med 16 km igjen så var et tap på bare 11 sek per kilometer nok til at forspranget var spist opp ved målgang. Folkelivet langs løypa var utrolig, og jeg fikk så vanvittig mye oppmuntrende heiarop at gåsehuden kom tett! I tillegg følte jeg at jeg kjente halvparten av menneskene i løypa og heiet på de andre så godt jeg kunne mens jeg løp. Etter siste vending i sør kunne jeg se at avstanden til de andre norske var uforandret, og jeg viste derfor at 2. plassen i NM var i boks, og det var en utrolig god følelse.

Triallan - IM Haugesund

Sjarmøretappen og siste passering av Indre Kai før målgang. En drøy km igjen med visheten om at 2. plassen var i boks 😀

Selv om det var tungt så nøt jeg hvert sekund av de siste 5 kilometerne og kunne løpe i mål foran hjemmepublikum som norges 2. raskeste langdistanseutøver og kanskje konkurransen gladeste mann. Gudmund var overlegen så 2. plass var en stor sier for meg og det var så utrolig deilig at kroppen fungerte bra igjen! Rørende er et beskrivende ord, for jeg har slitt en stund med å finne den gode følelsen og var usikker på om jeg skulle finne tilbake til den følelsen i år. 4:07:56 ble tiden og en forbedring på 8 min fra i fjor. 1 plass i min klasse, og 19 plass totalt i et betydelig sterkere felt enn fjoråret. Forbedringen er massiv og veien opp til 12. plass var under 3 minutter. Jeg gleder meg til neste år allerede!

Triallan - IM Haugesund

Jeg vant ikke, men konkurransen om å være mest fornøyd med målgang vant jeg kanskje?? Ubeskrivelig deilig å levere på hjemmebane og komme i mål som norgest nest raskeste triatlet 🙂 Den følelsen skal jeg leve lenge på! Foto: Dag Oliver

Jeg må få gi en utrolig stor takk til alle som har heiet på meg og støttet meg før og underveis i konkurransen. Dere løftet meg frem mot mål! Jenny og resten av familien har vært inspirerende entusiastiske og støttende. Utstyrsmessig fungerte alt som en drøm og det må jeg takke min utstyrssponsorer for. Jeg byttet til HUUB Archimedes 3:5 i str. ST dagen før konkurranse og den passet perfekt (noen på 175 – 182 cm og 72 – 81 kg som trenger en pent brukt Archimedes 3:5??). Med min Specialized Shiv og vindtunneltestet sittestilling er jeg mer aerodynamisk enn de fleste og trenger ikke å trø like mange watt for å sykle like fort. Tritøyet fra HumanSpeed er utrolig bra og løpeskoene Ecco Evo Racer løper av seg selv 😉 Kompresjonsleggen i tillegg til de korte sokkene fra CEP gjorde ikke at jeg løp raskere, men gir redusert muskelslittasje som betyr kortere resittusjonstid. Ernæringmessig har det aldri fungerte bedre og jeg hadde blandet min egen blanding med fire stk. Enervit Liquid gels + en vanlig gel + vann til en 450 ml blanding som jeg hadde på en flaske på sykkelen. Jeg hadde derfor full kontroll på hvor mye jeg energi jeg hadde drukket og hvor mye som gjensto. På løpingen ble det en Enervit Liquid gel på 7 km og en på 14 km. Ellers så må jeg takk både Bjørklund og UBQ som også stilte med flere representanter på startstreken!

Publisert av

triallan

I am a 33 year old PRO triatlete. My goal is to swim, bike and run as fast as possible, and enjoy the journey. All my adventures and triathlon related stuff is well documented on this blog.

30 kommentarer til “Racereport Ironman Haugesund 2013

 1. Gratulerer med knallsterkt løp Allan! Og takk for tilropene underveis, på slutten var jeg dessverre for sliten til å svare tilbake:-) Supert jobba!

 2. Lars Christian syklet likt med deg helt til han dessverre veltet rett etter 20km. Så det var ikke bare en franskmann 🙂

  1. Jeg syklet forbi Lars Christian etter et par km på syklingen og var spent på om han hang på. Ved å se på Live resultatene: http://www.ironman.com/triathlon/events/ironman-70.3/haugesund/results.aspx#axzz2YeuO9NsZ

   Så kan vi se at Lars passerte 20 km på 59:25 og jeg på 58:28. Det er kun 57 sek forskjell men i 40 km/t så utgjør det 630 meter, og så langt ser jeg ikke bak meg. Bjørn Skullerud hang med ganske lenge også, men han tok vi ikke igjen før etter ca. 25 km.

 3. Glad for at det gikk så bra for deg, jeg var nesten sikker på at du ikke skulle stille til start der du sto i vanlig tøy og frøys utenfor skiftesonen.. Gratulerer!!

  1. hehe. Takk for den Guddis. Moro å bli sammenligna med Macca, men jeg håper at min aerodynamikk er bedre. Gratulerer med et kanonløp forresten! Du må holde treningsmotivasjonen opp noen år til så håper jeg å kunne gi deg en reel konkurranse etterhvert 😉

   1. Fort gjort! Håpte å kanskje kunne snike til meg en toppdrakt til en pris jeg kunne tåle som førstegangskjøper av tri-våtdrakt. Ble veldig motivert av mitt første triatlon i Bodø og føler jeg kan hente en del tid kun ved å bytte ut den hakket for store surfedrakta mi!

   2. Du har mye å hente på å bytte våtdrakt hvis du har en surfedrakt som er litt for stor. Hvor høy og tung er du? Jeg har en ubrukt Aerious 4:4 i str. SMT og en ubrukt Aegis 3:5 i str. M, MT og L som du skal få en super pris på. De er ikke toppmodel som Archimedes, men veldig gode våtdrakter likvel som garantert gjør deg mye raskere enn surfedrakta de gjør.

  1. Det er kanskje bare de gode forholdene som gjør at de beste svømmer den på 21 min og 30 sek. Det er 1:08 per 100 m og jeg trodde ikke at noen (foruten om kanskje Andy Potts) kunne svømme så raskt. Jeg forbedret uansett tiden min med drøye 2 minutter fra i fjor og er superfornøyd med det. Et par minutter til så kommer jeg opp med noen enda bedre proffe 🙂

 4. Gratulerar med bra prestasjon i Haugesund!
  Synst eg såg deg undervegs og heia, men kanhende det var ein som likna på deg (vinka ørlitegran tilbake).
  Det er HERLEG med Ironman i Haugesund. Det kan bli vanedannande. Bra 🙂

  Heia på bestemora også, syntest ho såg så tapper ut i varmen.
  Gjekk det bra der?
  Det et du nødd til å fortelle om også 🙂

  1. Hei Imke. Gratulerer med en flott prestasjon selv. Hvor fornøyd er du? 21 min forbedring er jo veldig bra da!

   Ironman Haugesund blir definitivt en årlig konkurranse for min del! Er jo så utrolig moro 🙂

   Bestemor gjorde det strålende og kom i mål i god stil. Da var hun sånn passe stolt også 😉

   1. Eg er VELDIG fornøydd! 🙂
    Eg nådde alle mine mål:
    Å kome til start – å kome i mål – og slå mi eiga tid frå ifjor.
    Uansett så er det å fullføre alltid mest moro for meg, uansett tid. Spesielt med «nedtrening» i juni (begynte å bli sliten) og dårleg oppladning dagane før – så greidde eg å fokusere fult på oppgavene på søndagen, samtidig som eg STORKOSAR meg med at Ironman i Haugesund blei like vellykka med tanke på organisering og vær og stemning og publikum. Stor klem av Ivar og Tone i mål, møtte Dave og Christine også, så eg hadde ein super dag! 🙂

    Ja det er stor sjans for at dette blir ein årleg konkurranse for meg også. Ein god start på sommaren 🙂

   2. Godt du var fornøyd! Det er i grunn alt som betyr noe 🙂 Lykke til med treningen og konkurransene videre! Hva blir neste konkurranse forresten?

 5. Hei Allan jeg blir super inspirert av å lese om deg.. Er amatør innen tri sport men er med i triatlon serien. Neste for meg er i Tuddal 27 juli og jeg kikker faktiskt etter en ny drakt. Siden den jeg har ploger jeg vannet med 😦 Er veldig intriseri i en av de draktene du kansje hadde.. Er ikke noe tigging men jeg TRENGER virkelig en go drakt.. er 175 å er ca 78kg
  Og grattis med familien din.. Dere er rååå

  1. Hei Glen. Moro at du deltar i triathlonserien! Jeg har solgt min brukte HUUB Archimedes, men har en ubrukt Aerious 4:4 i samme størrelse (SMT) og en ubrukt Aegis 3:5 i str. M. Begge to vil passe deg og er veldig gode drakter som du skal få en god pris på. Alternativt kan du kjøpe en på http://www.trinordic.no.

 6. (Ser ut som det ikkje går an å svare direkte under spørsmålet ditt, antall «trådar» er vel begrensa i kommentarfeltet?)
  –> neste planlagte konkurranse er Trondheim Triatlon 25.august. Blei invitert av ekte trøndere (Helene og mammaen sin) så det blir koseleg, første gongs arrangement er alltid artig å vera med på.
  Så fristar Tudal også, men kanskje dropper eg den til fordel for skikkeleg tempotrening fram til Trondheim.
  Er super inspirert til vidare trening 🙂

  1. Det høres bra ut at du fortsatt har en eller to flotte konkurranser foran deg! Trondheim Triatlon blir nok moro! Lykke til med treningen fremover mot den konkurransen 🙂

 7. Hei igjen Allan og grattis med Haugesund, med det siget du er i kommer du under 4t i 2014, garantert. Du begynner jo å bli en triatlet som ikke overlater noe til tilfeldighetene:-) Nytt glis av en sykkel, aerotest i UK. Ikke vet jeg hvor mye hjulbytte betyr for deg, men hvorfor bytte ut Unaas til Zipp? Ps: gleder meg til Norseman, blir ikke overrasket om du vinner hele dritten :-).

  1. Hei Asbjørn. Desto færre faktorer du overlater til tilfeldigheten desto større kontroll har du, og mindre sjanse for å ha «uflaks», som folk ofte kaller dårlige forbredelser. At magen plutselig ikke tåler den ernæringen du aldri har testet skikkelig først, eller at plutselig så var ikke ventilforlengeren til reservedekket/slangen lang nok til høyprofilshjulsettet. Ny sykkel skyldes primært ny sponsor, og ikke at behovet for noe bedre var tilstedet. At jeg syklet med Zipp i stedet for Unaas er en lang historie, men skyldes hovedsakelig at jeg ikke hadde et Unaas SS-80 tilgjengelig, mens jeg hadde tilgang til et Zipp 808. Jeg har hatt både Zipp 808 og Unaas SS-80 i vindtunnel og aerodynamisk presterer de likt. Vekten er lik, og Unaas hakket stivere.

   Det hadde vært moro å vinne Norseman, men dessverre er det nok liten mulighet for det i år. Nå presterte jeg ikke spesielt bra i Swissman men jeg tror ikke at jeg kunne ha gjort den 1 t og 10 min raskere om jeg hadde vært i toppform. Markus Stierlie var så mye raskere enn meg og så ut til å være i utrolig god form. Jeg så han når han løp inn til 2. plass i Norseman 2011 bak Tim DeBoom, og han var en helt annen mann enn nå. Han er sikkert 10 kg lettere, og med den lange kroppen går han raskere oppover enn jeg småjogger. Han blir en hard nøtt! Selvsagt kan alt skje, så jeg gir ikke opp på forhånd og skal gi alt fra start til mål 😀

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s