Er du en svømmepyse? – Mine beste tips til svømming i kaldt vann

Merk! Jeg er ambassadør for HUUB og Adrena som er deres norske leverandøren. Personlig mener jeg mine tips nedenfor er objektive og ville aldri anbefalt noe jeg selv ikke står for. Andre produsenter har tilsvarende modeller av noen av produktene fra HUUB, men siden jeg ikke har testet de så kan jeg heller ikke mene noe om funksjon og kvalitet. 

Svømming i basseng er sjelden noen «höydare» med tanke på naturopplevelse, mens svømming utendørs kan være skikkelig flott. For mange er kaldt vann noe som gjør utesøvmming mindre trivelig og blir rett og slett en såkalt showstopper for å dra på svømmetur. Selv er jeg en skikkelig badepyse og har lenge syntes det har vært helt forferdelig å synke ned i det iskalde vannet og legge på svøm. Det har ikke kun vært ubehagelig, kombinasjonen lav fettprosent og muskelmasse har gjort at jeg har blitt skikkelig kald også. Når jeg først blir kald så fungerer heller ikke musklene bra og jeg klarer ikke å svømme raskt og hardt, og dermed ikke generere mer varme. En klassisk ond sirkel.

Nå har jeg i midlertidig sett «lyset», og funnet ut at det faktisk er mulig for meg å svømme i vann ned mot 10 grader uten at det er uutholdelig. Mine beste tips for svømming i kaldt vann er:

 1. Ha en passende våtdrakt – Det aller viktigste er at du har en våtdrakt som passer deg. Den skal sitte stramt mot kroppen og være tett rundt halsen for å ha så lite vann som mulig mellom deg og våtdrakten, og aller viktigst unngå at du får byttet ut det vannet underveis når du svømmer. Å finne en våtdrakt som passer er ikke enkelt, så det anbefales på det sterkeste å teste våtdrakten i forkant i vannet for å kjenne at den er stram (men ikke så stram at du ikke får puste og beveget armene relativt fritt) men ikke slipper inn vann i halsen eller nakken når du svømmer. Når det gjelder valg av størrelse, så er det selvsagt umulig å gi generelle pepepinner på, men står valget mellom to størrelser, så vil jeg tippe at den minste vil være det beste valget i de fleste tilfeller.
  Selv svømmer jeg med den nye HUUB Albacore og den er skikkelig rå. For meg på 180 cm og 67 kg sitter str. ST passe stramt samtidig som fleksibiliteten til armer og skuldre er fenomenal.

 2. Heldekkende hette – Som HUUB atlet siden 2013 har jeg lenge forsøkt HUUB til å lage produkter spesieliasert mot svømming i kaldt vann. I fjor bar det frukter og jeg fikk en prototype av en «vinter-våtdrakt» og HUUB Balaclava, en heldekkende hette. Med noen endringer i lengden foran og bak så kom produksjonsvarianten i salg denne sesongen. Effekten av hetten er formiddabel! Den gjør drakten helt tett i front samtidig som at den hindrer nedkjøling av hals og nakke, der de store blodårene til hodet kan være kraftige bidragsytere til kjøling. Jeg tipper at hetta i seg selv (forutstatt at drakten stram nok til at den ikke slipper inn vann når du bruker hetta) gir deg 5 grader. Det er utrolig stor forskjell. Men er den ikke ekkel å svømme med? Det er mange som har spurt om hetta hindrer bevegeligheten når du svømmer, men min opplevelse er at den ikke gjør det i det hele tatt. Etter noen minutter så merker jeg ingenting til at jeg har hette på i det hele tatt. Ikke føler jeg at hetta blir for varm heller og syntes det har vært supert å bruke selv når vanntemperaturen har vært 19 grader.

  HUUB Balaclaven er etter min mening en liten revolusjon for svømming i kaldt vann. For bare 499 (375 kr med rabattkoden TRIALLAN) er det helt seriøst et røverkjøp.
 3. Swimcap – Swimcap er et must for triatleter i Norge, og fungerer bra for å unngå den ubehagelige brainfreezen. Den gir ikke i nærheten av like god effekt som den heldekkende hetten, men er fortsatt mye bedre enn en (eller to) badehetter. Selv Er det under 14-15 grader bruker jeg bådeå heldekkende hette og swimcap. 
 4. Neoprensokker – Neonsokker hindrer effektivt nedkjøling av føttene og er behagelig med tanke på temperatur. Ulempen er at det ikke gir en spesielt god svømmefølelse, så om du skal kjøpe noen nye så sørg for å skaffe noen med en skikkelig god og stram passform slik at du unngår følelsen av å svømme med vannfylte pølser på beina. Personlig får jeg følelsen av at det «koster» 0,5 – 1 sekund per 100 meter å svømme med sokker og bruker det sjelden i konkurranse. På Norseman derimot kan det være så kaldt at jeg mister følelsen i beina og det koster betydelig mer på sykkel og løp i etterkant.
 5. Neoprenhansker – I ærlighetens navn så liker jeg ikke å svømme med hansker, og det jeg har ikke vært med på en konkurranse det har vært tillatt å bruke. Det sørger likevel at du beholder følelsen i hendene når det er kaldt og kan være verdt å vurdere om du føler det er et problem. 
 6. Underbekledning – En tynn ulltrøye under gir faktisk en god effekt. Det gir et ekstra isolasjonslag samtidig som det gjør at våtdrakten blir hakket strammere. Hvis du syntes det strammer for mye rundt skuldrene kan du bruke en armløs trøye i kombinasjon med løse armvarmere.
 7. Vintervåtdrakt – Aller siste løsning er å kjøpe en såkalt «vintervåtdrakt». HUUB har lansert Aegis med thermal innerfor, som er betydelig varmere enn en vanlig våtdrakt. Dette er en flott våtdrakt nr. 2 for å forlenge utesvømmesesongen fra våren og ut på høsten samtidig en drakt for de aller kaldeste konkurransene. Innerforet som gir mer varme og er noe tykkere en vanlig for gir en litt redusert bevegelighet rundt armene, men kan likevel være vel verdt det for å unngå å fryse.

Hvis du syntes noen av produktene fra HUUB er interessante så kan du sjekke ut Adrena.no. Ved å bruke rabattkoden: «TRIALLAN» får du 25 % på alt fra HUUB ut i morgen (20.06).

Publisert av

triallan

I am a 33 year old PRO triatlete. My goal is to swim, bike and run as fast as possible, and enjoy the journey. All my adventures and triathlon related stuff is well documented on this blog.

4 kommentarer til “Er du en svømmepyse? – Mine beste tips til svømming i kaldt vann

  1. Hei. Det er et godt spm. Selv bruker jeg S/M men jeg er også S/M i sykkelhjelm str. Tror min omkrins rundt hodet er 54-55 cm. S/M passer meg perfekt, men jeg kunne også vært litt større i hodet uten at det hadde vært et problem. Har ikke testet L/XL

   1. Hvilke str valgte du? Og hvor stor er du rundt hodet? Gi veldig gjerne tilbakemelding på hvordan du synes den fungerer. Takk forøvrig for en hyggelig tilbakemelding 😃

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s