I forbindelse med årets Norseman blir det foretatt en studie av de deltakerne som melder seg frivillige til dette. Hensikten er å se blant annet:
- Se kjernetemperaturen på deltakerne underveis i konkurransen
- Måle vitale blodverdier før og etter konkurransen
- Måle lungefunksjon før og etter konkurransen.
Det anbefales på det sterkeste å delta, og selv var jeg med på forårets studie som var lignende utenom å måle kjernetemperatur. Det gav meg uvurderlig informasjon som gjorde at kartlegging av hvorfor lungene ”kollapset” under fjorårets Norseman.

I tillegg vil det være mulig å være med på en studie som ser på sammenhengene mellom Omega-3 nivåer og prestasjon hos ikke-profesjonelle utholdenhetsutøvere. Får du i deg nok Omega-3?
Spørsmålet over kom fra Trond Atle, en dyktig triatlet som nylig tok en knallsterkt 3.plass på Swissman Xtreme Triathlon. I tillegg jobber han i markedsavdelingen til Aker BioMarine, som produserer Omega-3 tilskuddet Superba krill.
Min umiddelbare tanke var at det får jeg i meg nok av. Kjøtt har nesten fullstendig gått ut av middagssortimentet, og er i stor grad erstattet med fisk. Om det er en vegetarrett til middag så sørger jeg for at jeg tar meg en stor boks med makrell i tomat på brødskiva. I middagsbuffeten på jobb så blir det aller helst store mengder fisk både til lunsj og middag. Så her burde det ikke stå på Omega-3 innholdet! Det kunne jeg likevel ikke vite og tenkte at det var verdt å sjekke ut. Derfor takket jeg ja til et møte med Trond Atle og deres ledende forskere hos Aker BioMarine.
Så hvorfor trenger vi Omega-3? Alle mennesker er avhengige av marine Omega-3 fettsyrer for å fungere. Ved lave nivå gir det negativ effekt på immunforsvar, risiko for hjerte- og karsykdommer samt kognitive funksjoner. De aller fleste må å få dette inn i kroppen enten via vanlig kosthold bestående av fet fisk eller tilskudd. EFSA, EUs matorgan anbefaler et daglig inntak på 250mg av Omega-3 fettsyrene EPA og DHA i friske mennesker. Gode kilder til EPA og DHA inkluderer:
- Makrell i tomatsaus
- Tran
- Superba krill kapsler fra Aker BioMarine.
Idrettsutøvere med et veldig høyt aktivitetsnivå, derimot, har en veldig mye høyere forbrenning enn det gjennomsnittlige menneske. Å følge de daglig anbefalte retningslinjene vil med stor sannsynlighet gi et lavt Omega-3 innhold i blodet. Det anbefalte nivået av de marine fettsyrene EPA og DHA i blodet som består av , den såkalte Omega-3 Indeksen, er 8 % eller høyere. Av en test på 106 tyske toppidrettsutøvere så var det kun en person som hadde det anbefalte nivået(!). Omega-3 Indeksen måles enkelt ved å sende en liten dråpe blod til analyse.
Så hva var min Omega-3 Indeks?
- Ved første måling uten inntak av Superba krill var Omega-3 Indeksen 10,47 %. Mitt svært høye inntak av fisk gav altså resultater. Dette var riktignok i en restitusjonsperiode med relativt lite trening med lav intensitet (20 t/uke hovedsakelig i sone 1).
- Ved andre måling etter 6 uker ved inntak av 8 kapsler Superba krill (ca 1 g EPA + DHA) dagelig var innholdet 11,23 %. Pga en høyre treningsmengden i perioden på nesten 30 t/uke med høyere intensitet var dette som forventet ved doseringen.
- Ved tredje måling etter 2 mnd uten inntak av Omega-3 og med en høy treningsmengde viste målingen 8,23 %. Fortsatt i området innenfor anbefalt mengde, men en betydelig nedgang.
Med det så kan konkludere med at det ikke er nødvendig med inntak av Omega-3 tilskudd for personer som trener mye, men at det krever et svært høyt inntak fisk i kosten. På det nivået tror jeg de færreste ligger. Derfor har jeg også begynt å ta Omega-3 tilskudd de dagene jeg ikke spiser betydelig mengder fisk.
Får du i deg nok Omega-3? Den eneste måten å være sikker på om du får i deg tilstrekkelig marint Omega-3 er uansett å ta en blodprøve. Alle deltakerne i Norseman får anledning til å få sjekket dette før og etter konkurransen, samt se effekten av 30 dager Superba krill-tilskudd. Det er en utmerket mulighet til å se dine nivåer samt bidra til et bedre statistisk grunnlag for å finne ut om det faktisk er sammenheng mellom Omega-3 innhold i blodet og prestasjon for ikke-profesjonelle utholdenhetsutøvere.
For mer informasjon om studien og påmelding, send en e-post til: norwaytriscience@gmail.com

Publisert av