Får du i deg nok Omega-3? Et forskningsprosjekt i samarbeid med Norseman

I forbindelse med årets Norseman blir det foretatt en studie av de deltakerne som melder seg frivillige til dette. Hensikten er å se blant annet:

  • Se kjernetemperaturen på deltakerne underveis i konkurransen
  • Måle vitale blodverdier før og etter konkurransen
  • Måle lungefunksjon før og etter konkurransen.

Det anbefales på det sterkeste å delta, og selv var jeg med på forårets studie som var lignende utenom å måle kjernetemperatur. Det gav meg uvurderlig informasjon som gjorde at kartlegging av hvorfor lungene ”kollapset” under fjorårets Norseman.

Her fra fjorårets spirometritest dagen før Norseman. Full kollaps under konkurransen, men 122 % av forventet kapasitet dagen før 🙂 Foto: Jørgen Melau

I tillegg vil det være mulig å være med på en studie som ser på sammenhengene mellom Omega-3 nivåer og prestasjon hos ikke-profesjonelle utholdenhetsutøvere. Får du i deg nok Omega-3?

Spørsmålet over kom fra Trond Atle, en dyktig triatlet som nylig tok en knallsterkt 3.plass på Swissman Xtreme Triathlon. I tillegg jobber han i markedsavdelingen til Aker BioMarine, som produserer Omega-3 tilskuddet Superba krill.

Min umiddelbare tanke var at det får jeg i meg nok av. Kjøtt har nesten fullstendig gått ut av middagssortimentet, og er i stor grad erstattet med fisk. Om det er en vegetarrett til middag så sørger jeg for at jeg tar meg en stor boks med makrell i tomat på brødskiva. I middagsbuffeten på jobb så blir det aller helst store mengder fisk både til lunsj og middag. Så her burde det ikke stå på Omega-3 innholdet! Det kunne jeg likevel ikke vite og tenkte at det var verdt å sjekke ut. Derfor takket jeg ja til et møte med Trond Atle og deres ledende forskere hos Aker BioMarine.

Så hvorfor trenger vi Omega-3? Alle mennesker er avhengige av marine Omega-3 fettsyrer for å fungere. Ved lave nivå gir det negativ effekt på immunforsvar, risiko for hjerte- og karsykdommer samt kognitive funksjoner. De aller fleste må å få dette inn i kroppen enten via vanlig kosthold bestående av fet fisk eller tilskudd. EFSA, EUs matorgan anbefaler et daglig inntak på 250mg av Omega-3 fettsyrene EPA og DHA i friske mennesker. Gode kilder til EPA og DHA inkluderer:

  • Makrell i tomatsaus
  • Tran
  • Superba krill kapsler fra Aker BioMarine.

Idrettsutøvere med et veldig høyt aktivitetsnivå, derimot, har en veldig mye høyere forbrenning enn det gjennomsnittlige menneske. Å følge de daglig anbefalte retningslinjene vil med stor sannsynlighet gi et lavt Omega-3 innhold i blodet. Det anbefalte nivået av de marine fettsyrene EPA og DHA i blodet som består av , den såkalte Omega-3 Indeksen, er 8 % eller høyere. Av en test på 106 tyske toppidrettsutøvere så var det kun en person som hadde det anbefalte nivået(!). Omega-3 Indeksen måles enkelt ved å sende en liten dråpe blod til analyse.

Så hva var min Omega-3 Indeks?

  • Ved første måling uten inntak av Superba krill var Omega-3 Indeksen 10,47 %. Mitt svært høye inntak av fisk gav altså resultater. Dette var riktignok i en restitusjonsperiode med relativt lite trening med lav intensitet (20 t/uke hovedsakelig i sone 1).
  • Ved andre måling etter 6 uker ved inntak av 8 kapsler Superba krill (ca 1 g EPA + DHA) dagelig var innholdet 11,23 %. Pga en høyre treningsmengden i perioden på nesten 30 t/uke med høyere intensitet var dette som forventet ved doseringen.
  • Ved tredje måling etter 2 mnd uten inntak av Omega-3 og med en høy treningsmengde viste målingen 8,23 %. Fortsatt i området innenfor anbefalt mengde, men en betydelig nedgang.

Med det så kan konkludere med at det ikke er nødvendig med inntak av Omega-3 tilskudd for personer som trener mye, men at det krever et svært høyt inntak fisk i kosten. På det nivået tror jeg de færreste ligger. Derfor har jeg også begynt å ta Omega-3 tilskudd de dagene jeg ikke spiser betydelig mengder fisk.

Får du i deg nok Omega-3? Den eneste måten å være sikker på om du får i deg tilstrekkelig marint Omega-3 er uansett å ta en blodprøve. Alle deltakerne i Norseman får anledning til å få sjekket dette før og etter konkurransen, samt se effekten av 30 dager Superba krill-tilskudd. Det er en utmerket mulighet til å se dine nivåer samt bidra til et bedre statistisk grunnlag for å finne ut om det faktisk er sammenheng mellom Omega-3 innhold i blodet og prestasjon for ikke-profesjonelle utholdenhetsutøvere.

For mer informasjon om studien og påmelding, send en e-post til: norwaytriscience@gmail.com

En liten dråpe blod er alt som skal til og ikke er det smertefullt å ta heller. Et par uker senere får du svaret på epost.

Publisert av

triallan

I am a 33 year old PRO triatlete. My goal is to swim, bike and run as fast as possible, and enjoy the journey. All my adventures and triathlon related stuff is well documented on this blog.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s