70 % vegetarianer

For en stund siden så kom jeg over denne nettartikkelen i nrk.no, der det stod om golfspilleren Gary Player som sin høye alder til tross var i kjempeform. Trening og kosthold var hans ”hemmelighet” og han kunne blant annet røpe at han var 70 % vegetarianer. 70 % vegetarianer??? Jeg måtte le, for begrepet vegetarianer er aldri noe jeg har hørt blitt klassifisert i antall prosent. 70 % vinningskriminell? 70 % kronprins? 70 % triatlet? Enten er du det eller ikke.

Gary Player – 70 % vegetarianer

Akkurat hva Gary Player la i begrepet 70 % vegetarianer aner jeg ikke men det pussige begrepet fikk meg til å tenke. Du må ikke bli en hardcore vegetarianer for å spise mindre kjøtt. Verden er ikke svart eller hvit og du må ikke velge mellom enten å spise kjøtt eller vegetar. Det er med andre ord fullt mulig at 70 % av måltidene dine er vegetar.

Det er mange og tungveiende grunner til å redusere mengden kjøtt vi har i kosten. Kjøttproduksjon er ressurskrevende og vårt umettelige behov for billig kjøtt går hardt utover dyrevelferden. Dessuten er det ikke spesielt sunt. Rent kjøtt fra dyre som har gått ute å spise friskt gress hele livet vil nok være sunt i begrensede menger, men kjøtt fra tvangsfora kylling stappfull av veksthormoner og antibiotika er det ikke. Så med å redusere mengden kjøtt i kosten så sparer vi miljøet, helsen, lommeboka og reduserer behovet for uetisk dyreproduksjon. En vinn-vinn-vinn-vinn-situasjon med andre ord.

Som et ledd i vårt mål om å spise sunnere, bedre og mer variert så har Jenny og jeg hatt et større fokus på å lete opp gode og sunne retter som gjerne er enten vegetar eller fiskeretter. Flere kokebøker er kjøpt inn og nettstedet vegetarmat.org har blitt besøkt flittig. Vi har laget én ukes middagsplaner for bedre å planlegge innkjøpet av råvarer og dedusere tiden vi bruker på å handle mat. Vi har rett og slett brukt tid på å lage god mat sammen.

Fasiten ble at på to uker så ble det totale inntaket av kjøtt knappe 400 g for to personer! Foruten om det så ble ca. den halvparten av rettene fiskeretter og den andre halvparten vegetar. Noen bli muligens tenke at det hørtes ut som et trist og kjedelig kosthold, men sannheten er at jeg aldri har spist så god mat før. Gode og sunne råvarer tilbredt med kjærlighet blir alltid godt! Av rettene vi lagde var det blant annet blomkål & brokkolisupper med hjemmelagde rundstykker, sopprisotto, spinatlasagne, stekte søtpoteter og poteter med forskjellige grønnsaker, fish taco, tropisk torsk og steinbit i curry. De fleste rettene var enkle å lage og absolutt gjnnomførtbart for det fleste. Det er i midlertidig ikke når du står sulten på Rema 1000 at du kommer på at du skal lage det så planlegging er viktig.

Fish taco

Tropisk torsk

BlomkålsuppeBlomkålsuppe med bacon

AspargesrisottoAspargesrisotto

Mine tips for å bedre kostholdet:

 • Planlegg middagen i forkant. Sett dere ned i helgen og lag en plan over middagsrettene dere skal ha neste uke. Om en uke virker vanskelig så begynn med 3-4 dager. En plan gjør at tiden som brukes på handling går betydelig ned og det er lettere å få brukt alle matvarene. I tillegg unngår du å falle i ”lavt-blodsukker-på-butikken-fella” som får deg til å kjøpe usunn mat.
 • Utvid horisonten – Finn retter i kokebøker, matblader, matblogger etc. og lag det du syntes ser godt ut.
 • Begynn enkelt – Det er mange retter som er både enkle og raske å lage så hvis du som meg har begrensede kokkekunnskaper så begynn med det du faktisk får til uten altfor mye jobb.
 • Vær kreativ – Det er overraskende mange forskjellige matvarer som smaker godt sammen og mange oppskrifter som klarer seg godt uten en eller flere av ingrediensene på lista så ikke la deg begrense om du ikke har alle ingrediensene i kjøleskapet. Kanskje kan det erstattes med noe andre som er enda bedre?
 • Lag mat sammen – Å lage mat alene kan være både kjedelig å uinspirerende mens å lage mat sammen med andre er det stikk motsatte. Gjør matlaging til et fellesprosjekt i familien og inkluder alle i både planlegging, laging og spising. Handlingen er tatt i forkant og ved å f.eks. finne frem og kutte opp alle matvarene i forkant så er det mange retter som lages på 15 minutter. Da kan dere lage mat sammen selv om tiden er knapp.

Lykke til med matlagingen fremover!

P.S. Om det er noen som lurer på hvordan jeg skal få i meg tilstrekkelig proteiner og diverse andre essensielle næringsstoffer så er det på høy tid å sjekke næringsinnholdet på alternative matvarer. Det er høyt proteininnhold i blant annet korn,  bønner og fisk og jeg får lett i meg de 1,2 – 1,6 g protein/kg kroppsvekt per dag som er anbefalt i Helsedirektoratets kostholdsveiledningen for idrettsutøvere.

Publisert av

triallan

I am a 33 year old PRO triatlete. My goal is to swim, bike and run as fast as possible, and enjoy the journey. All my adventures and triathlon related stuff is well documented on this blog.

5 kommentarer til “70 % vegetarianer

 1. Hurra! For et flott innlegg, og veldig bra at du går mot myten om at vegetarmat er kjedelig og med lite proteiner. Jeg spiser, som du kanskje vet, mest vegetarisk (spiser vilt av og til, det syns jeg er veldig ok, både med tanke på ressursbruk, miljø og dyreetikk). Det er stort sett veldig stas og går veldig fint å trene på. Jeg spiser heller ikke melkeprodukter i sesong, slurver litt utenom (melk er slimdannende, og jeg får pusteproblemer ved høy anstrengelse med melk innabords, dessuten gjelder de samme dyreetiske-, miljø- og ressursprinsippene som for kjøtt).

  Anbefaler å ta en titt på vegetarbloggen.com. Der er det mye godt, men trippel kryddermengdene i alle oppskriftene!

  1. Det høres kanskje snodig ut, men for personer som trener mye så tror jeg proteiner faktisk er overvurdert. Anbefalingene for proteininntak for folk som trener er mellom 1,2 – 1,6 protein per kg kroppsvekt per dag. For meg på 70 kg blir det mellom 84 – 112 g protein. Hvis jeg spiser 4 – 5000 kCal/dag så betyr det at knappe 10 % av kaloriinntaket trenger å være proteinter, og når havregryn har 13 g protein per 100 g så er det null stress å få nok proteiner uten ett eneste gram kjøtt. En av verdens beste triatleter, Eneko Llanos er vegetarianer og det er nok få som kan påstå at det hemmer hans prestasjoner.

   En ting jeg lurer på er hvorfor de fleste vegetarianere ikke kan spise fisk? Er det av etiske hensyn? Jeg forstår oppdrettslaks velges bort, men ikke helt hva som er galt med fisk som fiskes fra havet på vanlig vis. Og f.eks. blåskjell, østers o.l.?

   Jeg skal definitivt lage noen av oppskriftene på vegetarbloggen.com. Takk for tipset!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s