Sykemeldt

I løpet av mine snart 10 år i arbeidslivet har jeg kun vært sykemeldt en eneste dag, og det pga en matforgiftning. Nå er ikke et lavt sykefravær noe spesielt å skryte over, for sykdom kan ramme den beste. Likevel er jeg svært fornøyd med å ha en så stabilt god helse og alltid kunne stille opp for min arbeidsgiver Statoil.

Før min sjef setter kaffien i halsen og får høyt blodtrykk så må jeg si at ikke er sykemeldt fra min jobb i Statoil og pga akutt bemanningskrise så reiser jeg ut på oljeplattformen min fem dager før min planlagte arbeidsplan.

Det jeg derimot måte sykemelde meg fra var den planlagte restitusjonstesten i morgen, som var den siste av de tre testene. Smertene i hofta etter fallet har gått fra primært å være muskulær ømhet til å bli en stikkende smerte på yttersiden i hofteleddet. Dette var noe jeg syntes var urovekkende siden jeg ikke kjente noe til den før eller under NM i Duathlon men i økende grad på mandag og i dag, og da hadde jeg kun en rolig svømmetur i går. Etter en rolig sykkeltur i dag så måtte jeg ta den bitre avgjørelsen med å levere inn en sykemelding for restitusjonstesten. Jeg ville neppe klart å prestert nært optimalt i testen, og den ville derfor ikke blitt representativ, og jeg kunne ha utført stor skader på det allerede skade vevet. Det var en veldig kjedelig avgjørelse siden jeg ønsket og var motivert til å få utført testen før jeg dro på jobb siden neste ledig tid jeg kan teste på da er i slutten av juni. Å ha en treningsfriperiode før jeg drar på jobb er heller ikke ønskelig siden jeg ikke får trent på langt nær så bra der. Likevel så var det nok en riktig avgjørelse.

I dag var jeg innom min kiropraktor Kristian Gabrielsen hos Klinikk for Alle og sammen med min fysioterapeut Kristian Brynestad så tok de en profesjonell vurdering av skaden. Joda, hofta har utvilsomt fått seg en trøkk og det var tydelig hevelse og irritert/skadd vev. Hvor skadd vevet rundt yttersiden av hofteleddet er var vanskelig å fastslå så det blir videre undersøkelser i morgen, der Cathrine skal bruke ultralyd for å få et bedre bilde av alvorlighetsgraden. I mellomtiden er det treningsforbud og minimal belastning av hofta. I tillegg blir det nedising med 15 min med is, avløst av 1 time uten i et repeterende mønster helt til jeg legger meg.

I etterpåklokskapens lys så burde jeg nok ikke ha vært med på NM i Duathlon, men jeg skal ikke klandre meg selv for avgjørelsen fordi jeg ikke oppfattet smerten på samme måte når jeg sto på startstreken. Smerten var kun muskulær ømhet da, noe som jeg så på som mindre alvolig og med liten risiko for utvikling. Det jeg klandrer meg for er å ikke ha iset ned skaden med en gang jeg kom hjem fra sykkelturen fredag. Det ble vurdert, men det hjelper ikke så lenge det ikke ble iverksatt. Det burde blitt gjort for å begrense skaden, og slik slurv burde jeg være for profesjonell til å gjøre. Den feilen gjør ikke igjen.

Om du er en person som meg (og det er nok de fleste av mine blogglesere) så er det å ikke være i stand til å trene kjedelig, faktisk utrolig kjedelig, og faktisk grensen til deprimerende eller over grensen. Likevel så må det noen ganger gjøres for å bli bra igjen, og det er MYE bedre å ta litt treningsfri med en gang enn veldig lang treningsfri en gang i fremtiden. Dessuten dør jeg nok ikke av litt ekstra hvile selv om jeg fysisk og mentalt stritter imot akkurat den tanken.

Publisert av

triallan

I am a 33 year old PRO triatlete. My goal is to swim, bike and run as fast as possible, and enjoy the journey. All my adventures and triathlon related stuff is well documented on this blog.

8 kommentarer til “Sykemeldt

 1. hei allan, der det mulig at jeg legger ut treningsprogrammet mitt for en uke her slik at du kan gi tips evt om det ser bra ut ? 😛 spørr bare for jeg vil ikke spamme bloggen din!

 2. Mandag 01.06.2014

  morgen
  Svømming. 20 x 100m

  lunch
  Sykkel 120km , sone 1-2
  Løp 2km av sykkel

  Kveld:
  Core

  Tirsdag 02.06.2014

  morgen
  Bryst biceps

  lunch
  Løp sone 1 1t 30min

  etter lunch
  Svømming
  5x400m

  kveld
  sykkel super rolig 1 time

  Onsdag 03.06.2014
  morgen
  svømming, 10×200

  lunch
  sykkel 6×6, 3 min pause, sone 3, , rolig tilbake

  Etter lunch
  Rygg, mage

  Kveld 6x1000m løp sone 3

  Torsdag 04.06.2014

  lunch
  sykkel 120km sone 1/2
  Løp rett etterpå 30min sone 2

  Kveld:
  Triceps, skuldre

  Fredag 05.06.2014

  Morgen:
  Sykkel Rolig 2-3 timer sone 0-1

  Lunch:
  Styrke: Core

  Kveld:

  Løp sone 3 1time

  Lørdag 06.06.2014

  Morgen
  Svømming 3500m IM tempo

  Lunch
  Sykkel sone 0-1 2 time

  Kveld:
  Bakkeløp ca 1time sone 3

  Søndag:

  Etter lunch:
  Sykkel 6mil sone 1-2
  Rett av sykkel løp 30min sone 1

  Kveld styrke

  bare noen spørsmål, i en ironman type norseman som jeg trener til da ligger man primært i sone 2 på sykkel og løp ? eller sone 3 på løp ?

  vil også takke for en utrolig bra blogg, jeg leser på den hver dag å lærer noe nytt hele tiden helt supert!

  1. For det første så må jeg si at du trener utrolig mye! Etter det jeg kan se så er det 25 – 30 t per uke(!). Når det gjelder fordelingen av timene så ser det primært bra ut etter min mening. Du skriver ingenting om intensiten på svømmingen men jeg kan tenke meg at f.eks. 20 x 100 meter blir i høy intensitet, korrekt?

   Eneste jeg vil sette spørsmålstegn til er at du løper 3 ganger i uken i S3, og at to av de er «back-to-back» (fredag og lørdag). Da ville jeg heller enten ha flyttet lørdagens motbakkeløp S3 til søndag eller fredagens løp S3 til mandag. Alternativt ville jeg bare droppet en av de, og heller lagt en løpetur med litt fart i rett etter en av sykkeløktene (f.eks. 30 min løp S1 på søndagen kan du ta som 10 min rolig + 10 min tempo + 10 min rolig).

   Langturene på sykkel og løpe bør primært ligge i sone 1 (ref: https://triallan.com/2014/03/16/hvorfor-trene-rolig-langtur/). Merk at pulssonene ikke nødvendigvis er identiske på løp så du løper gjerne med høyere puls der selv om intensiteten egentlig er den samme. Jeg kjører lengre turer ved høyere intensitet også, men da som konkurransesimulerte økter, såkalt big day (f.eks. https://triallan.com/2014/04/14/gullbein-pa-en-big-day/).

   Ellers vet jeg ikke hvilke styrkeprogram du kjører, men jeg ville kun kjørt funksjonell styrketrening (altså ikke i faste maskiner, men med frie vekter og balanseelementer lagt inn).

   Kan jeg spørre hva du gjør i tillegg til treningen? Du har treningsprogram som en fulltidsutøver.

   1. nå har jeg ferie frem til august så jeg kjører på som en fulltidsutøver! har fått sansen for triathlon og har tidligere spilt fotball på høyere nivå!
    takk for tips på løpingen, det skal jeg flytte litt på! kjører ca samme hver uke men har noen rolige uker inimellom og varierer på styrketreningen!
    jeg har hatt en lang periode på kurs fram til mai der jeg ikke fikk syklet noe, så har mest fokus på sykkel nå!
    og ja svømmingen kjører jeg høy intensitet på 20 x 100 og roligere på lengre. har endel fokus på teknikk på svømmingen nå, har jo kjøpt meg huub drakt som du anbefalte og er fornøyd med den :))
    skal delta på norseman iår så jeg prøver å få trent så bra som mulig uten at jeg går på en smell, men det kjennes veldig bra ut nå og håper det holder seg sånn!
    jeg leser generelt veldig mye om trening og prøver å dra til meg mest mulig kunnskap, nå i det siste har det blitt mest triathlon basert lesestoff samt din blogg og drar med meg mange bra tips! så takk for svar og takk for en fin og lærerik blogg!

    Mvh aleks

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s