Sannheten om et sunt kosthold – har vi blitt lurt?

Sunn mat 1 - triallan
En skive med skinkepålegg, agurk, cherrytomat uten smør. Den andre har 10 g ekte smør, brie og druer. Hvilke er sunnest? Aftenposten, som hadde en artikkel om du klarer å gjette kaloribombene var hvertfall ikke i tvil – http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/Klarer-du-a-gjette-hvilke-brodskiver-som-er-kaloribomber-8311619.html

Nærmest dagelig får vi igjennom media beskjed om hva som er et sunt kosthold og hva som ikke er det, og da gjerne aller helst sistnevnte siden negative nyheter gir flere klikk enn positive. Til slutt så kan du bli sittende igjen med et inntrykk av at «alt» er usunt og helsefarlig.

Tidligere har jeg skrevet om mitt eget kosthold som jeg kaller ”verdens beste diett”. Der jeg skriver at kosthold ikke er rakettforskning, men betydelig mer komplisert enn det.

Desto mer jeg begynner å lese om kosthold, desto mer forvirret blir jeg. Klassiske kostholdsråd for idrettsutøvere er mye karbo, riktig mengde protein og lite fett. Så kommer motreaksjonen til dette med såkalt lavkarbo/LCHF (Fedon, Atkins, Paleo, Banting etc.), også for idrettsutøvere på toppnivå. Begge leirer har sine forkjempere med tilsynelatende solid forskning på hver sin kant som bevis for at nettopp sine kostholdsråd/dietter er best.

Så hvordan kan det ha seg at solide kostholdsstudier gir så sprikende anbefalinger? Etter å ha lest om utfordringene knyttet til kostholdsstudier så forsto jeg at vi i all hovedsak ikke kan stole på de. Usikkerheten er for stor siden klassiske forskningsmetoder ikke er godt egnet for noe så komplisert som kosthold, det er store individuelle forskjeller hvordan vi påvirkes av kosthold og for ikke snakke om interessekonfliktene ved at kostholdsforskning ofte er finansiert av næringsmiddelindustrien. Mer om de store feilmarginene i kostholdsforskning kan du lese i denne artikkelen.

Faktisk ble jeg lettere sjokkert og forbannet når jeg fant ut at selve grunnstammen verden har basert sine kostholdsråd på er fullstendig gal. 7-nasjonsstudien utført av Ancel Keys på sluten av 1950-tallet slår fast sammenhengen mellom mettet fett og kolesterol i kosten og hjerte- og karsykdommer. Problemet er bare at mettet fett og kolesterol ikke gir økt risiko for hjerte og karsykdommer, og at studien i utgangspunktet var en 22-nasjonsstudie der de landene som ikke passet «fasiten» ble utelatt. Dette gjaldt f.eks. Norge og Nederland som hadde god helse til tross for høyt inntak av mettet fett.

Sunn mat 8 - triallan - Ancel Keyes
Ancel Keyes – la grunnlaget for de feilslåtte kostholdsrådene vi har fått siden slutten av 1950-tallet. Dette passet næringsmiddelindustrien bra for det åpnet for et helt nytt marked med fettfrie og fettreduserte produkter. Legemiddelindustrien klappet også i hendene for økt salg av medisiner for å dempe symptomene på livsstilsykdommerne som fulgte med.

Siden den gangen har kostholdsrådene gått i feil retning. Fett, og da spesielt den mettet usunne varianten har vært mer eller mindre bannlyst fra kostholdet, og hvertfall ingenting du skal spise om du skal ned i vekt. Problemet er bare at rådet om å kutte fett fra kostholdet for å gå ned i vekt, er et veldig dårlig råd. Fett er livsviktig og har en sentral rolle i regulering av matlysten. Dette er grunnen til at du statistisk sett blir slankere av å drikke H-melk sammenlignet med lettmelk selv om kaloriinntaket av H-melk isolert sett er høyere.

Resultatet av den «skjeve grunnstammen» er at vi har erstattet et kosthold som i all hovedsak besto av naturlig, uprosessert mat med fettreduserte eller fettfrie varianter som har vært prosessert i så stor grad at nærmest alt det i utgangspunktet besto av er erstattet av noe annet. Så hva har fettet blitt erstattet med? En utømmelig liste av gunstige tilsetningsstoffer og en solid mengde sukker. Langtidskonsekvensene av de gunstige tilsetningsstoffene er det nærmest umulig å forutse, mens et høyt innhold av sukker kan jeg med en gang slå fast at er helsemessig ugunstig.

Et av de absurde eksemplene jeg kommer på er yoghurt, som i utgangspunktet består av få naturlig ingredienser (melk, fløte og yoghurtkultur) og har et fornuftig næringsinnhold med tanke på fett, protein og karbohydrater. På mitt lokale supermarked på Mallorca finner jeg 30 – 40 forskjellige type yoghurt og av de så er det kun to, som ikke er tilsatt betydelige mengder sukker (I Norge er ikke utvalget like stort, men sukkerinnholdet ofte likt). Fettet, som er både sunt, naturlig og næringsrik, er erstattet med sukker som er blant det aller minst gunstige vi kan spise.

Sunn mat 2 - triallan
Dette er en klassisk slanketipsartikkel med ernæringseksperter som gir sine beste råd. Fettet er ikke bannlyst men det skal vise stor moderasjon ved inntak. Et av de beste eksemplene er å erstatte brunost med lett brunost der det høye fettinnholdet i vanlig brunost er erstattet med sukker, og således gjør kaloriinnholdet lavere, men betydelig mindre sunn og uegnet til vektregulering.

På samme måte så har kostholdet endret seg på de aller fleste produkter slik at hele verdens vestlige befolkning mer eller mindre går på en diett bestående av mye raske karbohydrater, lite fett og et kosthold som i stor grad er «i hjel-prosessert». I kombinasjon med generelt redusert aktivitetsnivå på jobb og fritid så får vi stadig dårligere helse til tross for sterkt mengde redusert umettet fett i kosten og økt fokus på kropp, helse og kosthold.

«Sannheten» om at fett er farlig er beviselig tilbakevist for flere år siden, men det er en seiglivet myte som det vil ta lang tid å få endret. Lavkarbo-entusiastene har absolutt gode poenger, men for å få kroppen inn i en ketonisk tilstand så krever det ekstremt lite inntak av karbohydrater, som ikke er realistisk for de fleste. Debattene har da ofte vært fokusert rundt ytterpunktene høy karbo og lavt fett, eller lav karbo og høyt fett. Den gylde middelvei der helse, smak, livskvalitet i kombinasjon med realistiske løsninger blir dessverre glemt. De generelle anbefalingene når det gjelder kostholdsråd, for idrettsutøvere spesielt er fortsatt et svært høy karbohydratinntak. Dette har dessverre medført at mange av oss har en aversjon mot fett på generelt plan, og prøver f.eks. å ikke spise så mye nøtter pga kaloriinnholdet eller dropper smør på brødskiva.

Sunn mat 3 - triallan
Epler = sunt mens nøtter skal du jaggu være forsiktig med påstår de på NRK.no i denne artikkelen
Sunn mat 5 - triallan
Her er en annen arikkel fra NRK om det sunneste du kan spise. Fett kan du spise litt av, men det bør være maget og det bør utvises moderasjon.
Sunn mat 4 - triallan
Dette var en test av majones der ekte majones faktisk ble testvinner fremfor de mindre kaloriholdige variantene. Hurra!

Så hva er sannheten? Hva er et sunt kosthold? Det er umulig å gi et detaljert og spesifisert svar på for hva som er best for deg, din kropp og din livsstil vet vi ikke. Mitt råd er fortsatt de samme som i blogginnlegget om Verdens beste diett, men jeg vil gjerne fremheve fettet i større grad. Spis godt, spis rent og ha en fornuftig fordeling av karbohydrater, fett og protein. Balanser inntaket med aktivitetsnivået og ikke glem at det vekten ikke er det viktige, for det er helsen. Derfor er jeg ikke i tvil om at mye sunnere å spise mye med et høyt aktivitetsnivå fremfor å redusere kaloriinntaket for å holde vekten med et lavt aktivitetsnivå, selv om kaloriregnskapet blir det samme. Uprosessert Kjøtt på generelt plan tror jeg ikke lengre er helsemessig ugunstig, men vil likevel anbefale fisk i stedet for bedre miljø og ressursutnyttelse.

 

Sunn mat 6 - triallan
Jeg må innrømme at jeg lenge har kjøpt Vita Hjertego uten å reflektere et sekund hva det egentlig inneholder og om jeg har behov for redusert kaloriinntak eller redusert kolesterol (noe det nok neppe gi likevel). Fra nå av er det kun ekte smør som brukes hos oss sammen med mye olje, feit fisk og annet godt fett 🙂 Det gir bedre metthetsfølelse/appetittregulering, er sunnere og smaker dessuten mye bedre!
Bestemor - Inspirasjonen - Konstanse Hovda - Moffo - 79 år - Ironman Haugesund
Å trekke frem enkelt som «bevis» er ikke noe jeg liker men jeg husker at jeg før 10-års alderen reagerte negativt på bestemors fettinntak med h-melk, smør og at hun faktisk spiste fettet på kjøttstykkene som så enkelt kunne skjæres bort. Dette kan ikke være sunt!, tenkte jeg. Vel, nå er det ikke jeg som er 82 år gammel, supersprek og på den årlige sjekken hos legen kan si; Det feiler meg absolutt ingenting. For ikke snakke om å løpe de 21 km på Ironman Haugesund 2013 rett før 80-årsdagen. Det er ikke utenkelig at min konklusjon som 9-åring var feil, men at jeg i det hele tatt tenke det sier noen om hvor sterk motstanden mot fett har vært og fortsatt er.

Publisert av

triallan

I am a 33 year old PRO triatlete. My goal is to swim, bike and run as fast as possible, and enjoy the journey. All my adventures and triathlon related stuff is well documented on this blog.

7 kommentarer til “Sannheten om et sunt kosthold – har vi blitt lurt?

  1. Når skal folk forstå at det er mengden det kommer an på ? Inntak versus aktivitet, kan det være så vanskelig ?

    1. Du har helt rett, men så enkelt å gjennomføre er det nok ikke. Det er mange mekanismer som motvirker de klassiske slankerådene (spis mindre og tren meg) slik at de som oftest ender i fiasko, dessverre. Mer om det kommer i eget innlegg 🙂

      1. Ser jeg har fått slettet noe når jeg skrev innlegget. Virkningen av vegetar/vegan kost skulle vært med der 😉 Interesant å høre dine refleksjoner om det.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s