Du ser dø ut! – medaljens bakside av lav fettprosent

«Du ser dø ut!» Ordene kommer fra den svenske terrengsyklisten Philip Tavell. Eller mer presist, fra hans nærmeste venner. Philip var som mange syklister, (sykelig) opptatt av vekt. Aldri kunne han bli tynn nok for når han satt fremoverlent på sykkelen så kunne han se at han tross alt fikk en liten fettfold nederst på magen. Enda mer reduksjon av matinntaket førte til at fettet i ansiktet forsvant, huden ble gråere og øynene innhulet. «Fy faen, det ser bra ut», tenkte Philip. Svaret vennene gav han står først i overskriften. Denne delen av foredraget Philip holdt har jeg tenkt mye på.

Mange utholdenhetsutøvere ønsker å gå ned i vekt for å prestere bedre. Et høyt fokus på vekt kan gi betydelig negative konsekvenser og drømmen om lavere fettprosent burde jaktes med stor forsiktighet.

Selv var jeg ganske tynn. I 2014 målte jeg kroppssammensetningen i en DXA-scanner, som er gullstandarden for måling av fettprosent (de som måler motstand mellom hender og føtter er altfor unøyaktige til slikt bruk). 12,2 % var svaret, som er passende for en elite utholdenhetsutøver. En lavere fettprosent er vanlig i «vektidretter» som hopping, bryting etc. spesielt i kortere perioder.

Når vi tilbragte store deler av vinteren på Mallorca så la jeg om kostholdet. Jeg fant ut at fett ikke var farlig og økte fettinntaket kraftig og reduserte inntaket av de raske og enkle karbohydratene. Jeg forventet en svak vektoppgang, men det betydde ingenting så langt ofra mine første konkurranser. På Mallorca hadde jeg ingen vekt, men når jeg drar på jobb i Nordsjøen må jeg veie meg pga helikopterets sensitivitet på vekt. 67 kg, med full bekledning og etter en gigantisk hotellfrokost stoppet vekten på. Jeg pleier normalt å veie rett over 70 kg i en slik tilstand. Dette må være en feil, tenkte jeg. Det var det ikke.

En ny DXA-måling bekreftet det. 65 kg og en reduksjon av fettprosent fra 12,2 til 7,4 % som betydde 3,5 kg reduksjon av fett. Ikke tap av en gram muskelmasse eller redusert beintetthet.

allan-hovda-fettprosent-triallan-dxa-scanner
Min totale andel fett gikk ned fra 8163 g til 4661 g med en muskelmasseøkning på 100 g. Virker supert det, men utelukkende positivt er det ikke.

De potensielle negative konsekvensene av veldig lav fettprosent var jeg fullstendig klar over.

 • Redusert immunforsvar
 • Redusert beintetthet
 • Redusert energinivå og kognitive evner
 • Redusert restitusjonevne
 • Redusert humør
 • Redusert prestasjon.

Selv kjente jeg ikke på noen av symptomene over. Min terskelwatt var all-time-high, energinivået på topp og min subjektive følelse av hvordan kroppen fungerte var på topp.

«Så tynn du har blitt», var kommentarer jeg fikk fra nesten alle rundt meg. Jeg kunne se det selv. Et dratt ansikt, innsunkne øyne og tydelig blodårer på magen og brystkassen. Det så ikke bra ut! Likevel må jeg innrømme at jeg på en måte likte det.

ser-do-ut-triallan-allan-hovda-lav-fettprosent

Problemet er at en lav fettprosent er helsemessig ugunstig lenge før det er prestasjonsreduserende, spesielt på kort sikt. Det kan gå år før en helsemessig ugunstig fettprosent går ut over prestasjonen. Jeg kjenner til flere idrettsutøvere i verdensklasse med store spiseproblemer. Foreksempel kan syreskader på tennene være en sterk indikator på bulimi.

Helse er mye viktigere for meg enn prestasjon og selv om det ikke var noe som tydet på at mitt lave nivå var helseskadelig, så var det nok i grenseland. For en syklist som skal vinne Tour de France eller en triatlet som skal vinne IM Hawaii kan det være nødvendig å balansere på den knivseggen i en kortere periode. For oss andre er det tvilsomt ar den potensielle gevinsten er verdt risikoen.

Generelt er en slank kropp helsemessig gunstig, men er du en langdistanse triatlet så er du sannsynligvis mer en slank nok. Et sterkt fokus på vekt kan raskt bli sykelig. Dette er faresignaler du må være obs på.

 • Veie seg daglig
 • Veie maten
 • Telle kalorier
 • Kutte fett i dietten
 • Gå med følelsen av at kalorien først må forbrennes for å kunne spise uten dårlig samvittighet.
 • Få dårlig samvitighet etter å ha «spist for mye»

For å unngå å bli for tynn vil jeg anbefale:

 • Allier deg med en som står deg nærme som gir deg beskjed når de syntes du «bikker over grensen» både med fokus på vekt, mat og utseende.
 • Ikke vei deg ofte – vekten varierer mye fra dag til dag og om du plutselig veier 1,5 kg mer den ene dagen enn forrige betyr ikke at du har blitt feit.
 • Ikke vei maten eller tell kalorier
 • Ikke velg lettprodukter fremfor de originale og fettholdig variantene.
 • Ikke kombiner en målsetning om vektreduksjon direkte med trening. Målet er tross alt helse og prestasjon og ikke «tynnhet». Da må kroppen ha riktig næring før, under og etter trening.

Forøvrig vil jeg anbefale alle å se episoden av Helene sjekker inn, der hun er på avdelingen med de med livsfarlig spiseforstyrrelser.

Helene sjekker inn på avdelingen for de med alvorlige spiseforstyrrelser. Anbefales å se ved anledning.

Publisert av

triallan

I am a 33 year old PRO triatlete. My goal is to swim, bike and run as fast as possible, and enjoy the journey. All my adventures and triathlon related stuff is well documented on this blog.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s