Dressed for success – hvordan kle seg til triatlon

Merk at jeg er ambassadør for Fusion – et dansk firma som spesialiserer seg på high-end løp, sykkel og triatlonbekledning.

Helt siden triatlons spede begynnelse på Hawaii i 1978 har bekledning i triatlon vært rimelig sært. Den gangen svømte de i badebukser og tok gjerne sykkel- og løpsetappen iført en avkappet dongerishorts. Triatlonbekledning har utviklet seg utrolig mye siden da, men særheten har gudskjelov bestått. Fra dongerishorts, innom «speedo fra start til mål»-epoken før tribukse og tritopp (hel drakt eller todelt) ble rimelig standard. Nå er det i midlertidig kommet heldrakter med armer, aerotrøyer, aeroarmer og et hav av forskjellige materialer. I tillegg vet jeg at noen prøver iherdig å revitalisere speedoen som konkurranseantrekk. Hva skal du velge og hvorfor? Her er min guide til triatlonbekledning.

Den aller første Ironman Hawaii ble holdt i 1978 med hele 12 deltakere – da var det lite triatlonspesifikk bekledning
Det ble svømt og syklet med speedo på 80-tallet, men på løp var det mange som byttet til løpsbekledning. Dette er Mark Allen og Dave Scott fra tidenes Ironman Hawaii. Den såkalte «Ironwar» i 1989. Stilen er upåklagelig!
Tim Reed er ingen hvem som helst og regjerende verdensmester på Ironman 70.3. Med speedo og bart er han også triatlonversjonen av en hipster. Noen som hiver seg med?

Badebukse, sykkelbukse og løpeshorts? Det korte svaret er nei. Å bytte fra badebukse til sykkelbukse er tidskrevende, spesielt når du er våt, som alltid vil være tilfelle i triatlon. For ikke å nevne hvor krevende det kan være hvis du ikke har følelse i fingrene pga kaldt vann. Selv om byttet til løpeshorts er enklere så tar det fortsatt tid. Fullstendig unødvendig tid.

En trishorts, som du kan bruke under våtdrakten, på sykkelen og løpe med er derfor sterkt anbefalt som minimumsbekledning for en triatlet. En speedo vil også fungere så lenge rumpa di syntes det er ok. Når det gjelder triatlonshortser så komme de i varianter med varierende tykkelse på paddingen og min erfaring er at det er kvalitetsforskjell, men at de fleste er tykke nok for å sykle med og små nok til å løpe relativt ubemerket med. Hvis det blir ubehagelig på den fronten, eller rettere sagt den enden, så ville jeg heller sett på om sykkelsetet er det riktige for deg. I tillegg finnes det også trishortser som har lommer, som jeg personlig syntes er praktisk til å ha f.eks. gel i ved lange konkurranser.

Jeg bruker Fusion SLi trishorts med lommer, som jeg syntes er praktisk, spesielt på løp da jeg løper ut med 5 stk. isogels for å sikre at jeg får i meg nok næring av det jeg vet jeg tåler på løpingen. Foto: Volker Strobel

Overdelen kommer i flere varianter, som topp, med halvlange ermer og unntaksvis også lange ermer. Den klassiske toppen, som P.T. er min favoritt, gir ingen restriksjoner under våtdrakten eller når du løper. Toppene kommer også i varianter som er mer eller mindre stramme, med halv, hel eller ingen glidelås foran og varierende grad av luftighet. På generelt grunnlag vil jeg anbefale en så stram tritopp du klarer å få på deg.  Det gir minst mulig blafring i vinden, og best mulig aerodynamiske egenskaper. Lommer på ryggen er også noe jeg syntes er praktisk.

Overdel med lange ermer ser jo bedre ut og har sannsynligvis bedre aerodynamikk, men på fulldistanse foretrekker jeg fortsatt uten ermer som på bildet over for full bevegelsesfrihet under løp.

Topper med halvlange ermer, eller sleeves, er den store trenden for 2017. Det skal gi bedre aerodynamikk samtidig som det ser kulere ut. Begge påstandene tror jeg på. Ulempen i mitt tilfelle er at jeg merker en ørliten økning i restriksjon når jeg svømmer og at de føles varmere og tettere på løpingen. Det er flere som føler restriksjonen på svømming, selv om den neppe er av styr betydning. Mange profesjonelle som kjører med hel drakt med sleeves, velger å rulle ned overdelen og har den slik under våtdrakten og tar den på seg mens de løpere igjennom skiftesonen. Dette fungerer bra, men kan også være en utfordring å få på seg. Dette fikk triatlonverdenens kuleste fyr, Jesse Thomas erfare under IM 70.3 Peru da glidelåsen til drakten hans hoppet av i de han skulle ta den på seg. For å unngå å bli disket for å konkurrerer uten tilstrekkelig tildekket overkropp valgte han å tape drakten fast ved hjelp av duct tape.

Den grå stripen rundt magen? Det er duct tape

Som nevnt så tror jeg på at overdel med ermer generelt er mer aerodynamisk enn toppene. I tillegg så kan det gi god beskyttelse mot solen. For å gi en tilsvarende effekt når jeg bruker topp, som jeg syntes er mest behagelig å ha under våtdrakten og løpe med, så tar jeg på en aerodynamisk skjorte på vei til sykkelen som jeg tar av igjen når jeg er ferdig syklet. Den jeg kommer til å bruke fremover er Fusion Speed top long sleeve. 

Dette er Fusion-atlet Camilla Pedersen fra fjorårets Ironman Hawaii. Todelt tridrakt under med Fusion SLi aerotopp over. Samme oppsett som jeg kommer til å kjøre.
Her har jeg samme tritopp som Camilla over, foruten om at den er modifisert med en saks for lettere å ta på seg i skiftesonen. Foto: Volker Strobel

Hel drakt eller todelt? Heldrakt er sannsynligvis mest aerodynamisk på generelt grunnlag. En heldrakt vil naturligvis ikke stramme rundt hoftene og kan dermed oppleves mer behagelig. Personlig så foretrekker jeg likevel todelt. Den mest opplagte fordelen er at det gjør dobesøk enklere, men jeg syntes også at jeg løper litt friere med todelt.

I ITU er det heldrakt uten ermer som er tingen. Også med glidelås bak. Siden mange ITU-stevner er uten våtdrakt pga høy temperatur i vannet så må drakten fungere godt i vann også. Det gjør ikke en todelt drakt spesielt godt uten våtdrakt eller swimskin over. Når fremstemann i bildet, Alistair Brownlee gikk over til langdistanse i år så ble det heldrakt med lange ermer og glidelås foran.
Heldrakt fra Fusion var det jeg brukte i Ironman 70.3 Haugesund og det fungerte veldig bra. På lengre distanser er todelt å foretrekke pga økt sannsynlighet for å måtte gå på do underveis.

Hva skal du gå for? Dette er avhengig av dine personlige preferanser, så det viktigste er å tenke igjennom hva som er viktig for deg og teste det godt ut før dine viktigste konkurranser.

Har du noen spørsmål angående bekledning? Fyr løs!

Publisert av

triallan

I am a 33 year old PRO triatlete. My goal is to swim, bike and run as fast as possible, and enjoy the journey. All my adventures and triathlon related stuff is well documented on this blog.

Én kommentar til “Dressed for success – hvordan kle seg til triatlon

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s