Merk at Hoka er en av mine samarbeidspartnere. Selv om jeg aldri vil anbefale et produkt jeg ikke liker, og mener at mine vurderinger er objektive, så kan de bli farget av et allerede positivt forhold.
Er det noen forskjell på løping i triatlon og løping ellers? Hva er viktig ved valg av joggesko til triatlon?
For å svare på det første spørsmålet først. Ja, det er forskjell å løpe en ren løpekonkurranse og løpe i triatlon. Forskjellene er ikke nødvendigvis veldig store og mange vil nok kunne bruke sine favorittsko i rene løpekonkurranser også i triatlon. Hvis vi tenker på langdistanse triatlon, som i min bok er halv- og fulldistanse, har føttene blitt belastet hardt allerede før løpingen starter, og komfort blir derfor viktigere enn f.eks. de rene løpekonkurransene.


Når det gjelder hva som er viktig ved valg av løpesko til triatlon så er mine foretrukne egenskaper listet opp under.
• Vekt – Lavere vekt gir raskere hastighet. Et par gram er vanskelig å merke, men i motsetning til sykkelutstyr der det høye vektfokuset ikke står i stil til den potensielle besparelsen, så mener jeg vektfokuset på sko er for lite. Min påstand er at 10 g forskjell merkes og med f.eks. 50 g forskjell blir skoene usammenlignbare. Bare prøv å bytte en og en sko når du løper intervaller på mølla og kjenn etter.
• Drop – Personlig liker jeg en lav drop, altså høydeforskjell på front og hæl på mindre enn 5 mm. Dette for å få en fremoverlent og ”aggressiv” løpestil. Blir droppen høyere vil automatisk hælen treffe bakken først.
• Demping – Jeg løper primært 21 eller 42 km etter å ha syklet et stykke først. Føttene er derfor ikke i toppform når de begynner å løpe og får solid med juling underveis. Det kan gi smerter underveis og gi økt slitasje og restitusjonstid. Derfor har jeg gått ifra de superlette K-Swiss K-Ruuz til nettopp Hoka. Det gir kanskje ikke økt prestasjon på den ene konkurransen isolert sett, men reduserer skaderisikoen og gjør at jeg raskere er tilbake til normal trening. Hvis vi ser på den desidert viktigste prestasjonsfaktoren så er det uavbrutt kvalitetstrening over tid, og å være skadefri er en svært betydelig brikke i det spillet.
• Komfort i det lange løp – Siden føttene har fått betydelig belastning allerede før løpingen begynner så kan hevelsen i føttene bli betydelig. Derfor er det viktig å ha sko som er store nok til å romme hevelsen. Av den grunn så foretrekker jeg å ha sko som virker litt løse på fulldistanse fremfor en supertighte passformen. En annen «fun fact» er at smerte i seg selv kan redusere muskelens evne til å prestere med opp til 30 %, så derfor er det viktig å finne sko som ikke gir deg vondt i beina underveis. Prestasjonsreduksjonen kommer til tross for at du har evne til å «bite det i deg».
• Vannavvisende/drenering – Mange triatlonkonkurranser utføres i varme omgivelser som medfører at jeg heller vann over hodet og kroppen. Noe av dette renner ned i skoene og desto mer som absorberes i skoene desto mer øker vekten. Å lage sko av materiale som ikke tiltrekker seg vann er derfor svært prestasjonsøkende.
At skoene er raske å ta av og på er selvsagt en fordel, men med hurtiglisser så ser jeg ikke hvordan dette vil være et problem nærmest uavhengig hvilke sko du velger.
En smooth og behagelig innside muliggjør kanskje at du kan løpe uten sokker, og da sparer du fort 10 – 15 sekunder. Det gjør jeg på distanser opp til Olympisk, med 10 km løp. På halv- og fulldistanse bruker jeg uansett sokker, og da blir ikke dette like viktig, men om sprint/olympisk er din distanse så burde det muligens være et av kriteriene.
NB! I triatlonkonkuranser med løping i terreng, som f.eks. Lofoten Triathlon så må selvsagt egenskaper som grep, slagsikring etc. også vurderes. På Norseman kunne også terrengsko vært hensiktsmessig fra Stavsro og opp, men personlig så har jeg ikke funnet fordelene store nok til at det er verdt å bruke tid på, samt kompensere for den økte vekten terrengløpesko har.


Publisert av