Kartlegging av muskelaktivering under sykling

I et tidligere innlegg skrev jeg om sykkeltilpasningen jeg gjorde hos Sykkeltilpasning med Petter Gustavsten og Tony Corke. Målet med den tilpasningen var å få en bedre balanse på sykkelen slik at muskulaturen på baksiden av lårene, nærmere bestemt hamstringen ikke ble holdt aktiv for å holde balansen. I stedet skulle den kun brukes til å trekke opp foten i tråkket og på den måten gi bedre belastningsfordeling mellom musklene i beinet. Dette virket både logisk og fornuftig, men fungerer det i praksis?

Med endringer i lengden mellom sete og styre på 10 mm, så er det utrolig vanskelig (les: umulig) for meg å kjenne en markant forskjell. Siden svakheten ved at jeg belaster musklene på fremsiden av lårene mer enn resten typisk kommer etter 4 t+ sykling på racepace, så er det ikke så enkelt å få testet det ut på den måten heller. Her trengs høy kompetanse og avansert utstyr.

Hos min sponsor Klinikk for Alle Bjørvika så har de utstyr for måling av muskelaktivering, populært kalt KINE. Den har jeg brukt en gang tidligere for å se samspillet mellom musklene når jeg sykler, og se om jeg klarte å redusere aktiveringen av Vastus Medialis (den innerste muskelen på fremsiden av låret) som hadde en tendens til å låse seg opp under konkurranser. Utstyret og kompetansen hos KFA kunne igjen brukes for å få konkrete målinger på muskelaktivering fremfor mine subjektive vurderinger, som i en slik sammenheng er mer eller mindre ubrukelige. Derfor rigget jeg opp Mr.Boardman på rulla nede på klinikken med sensorer på hhv hamstring (Biceps Femoris), Vastus Medialis, Vastus Lateralis, Tensor Fasie Latae og Gluteus Medius. I forkant hadde jeg syklet 2 t i sone 1 for å så kjøre 2 minutter på de forskjellige sittestillingen med racepace-belastning. Syklusene med de forskjellige sittestillingene ble repetert for å verifisere repeterbarheten i forsøkene.

De forskjellige sittestillingene vi forsøkte var:

  • ”Gammel” normal sittestilling
  • Ny sittestilling (mer bak for bedre balanse)
  • Oppreist, som i klatring
  • Superaero
Sittestilling Hamstring VMO VLO TFL Glut med
Ny sitttestiling – 1 48 85 106 34 25
Ny sittestilling – 2 48 91 92 30 24
Ny sittestilling – 3 28 100 104 31 27
Gammel sittestilling – 1 43 79 91 32 25
Gammel sittestilling – 2 26 130 101 29 30
Oppreist sittestilling – 1 32 129 111 33 25
Oppreist sittesilling – 2 28 100 104 40 20
Superaero 41 86 104 31 26
Ny sittestilling (lav kadens) 34 NA 104 29 41
Ny sittestilling
Gammel sittestilling

 

Oppreist

 

Superaero

Så hva ble konklusjonen? Svaret er ikke veldig sort/hvit siden aktiveringen endret seg etter hvert under testen. Vi begynte med ny sittestilling, så gammel, så oppreiset før vi gjentok testen og så at tallene ikke ble identiske hver gang. Det meste tyder på at bruken av hamstringen er høyere når jeg sitter lengre bakpå setet, eller mer balansert. Bruken av den kritiske VMO er også redusert. Verdien i seg selv er for so vidt ikke den viktigste, siden den viser gjennomsnittet av en periode på 2 minutter. Det vi ønsker er at aktiveringsmønsteret skal endre seg til å bli kraftigere av/på fremfor jevnt aktivert. Altså at muskelen brukes til å produsere kraft og ikke til å holde balansen. Pga den store datamengden som lages på kort tid så fikk vi ikke lagret selve målingene. Neste gang skal jeg være mer forbredt og lagre 10 sekunders sekvenser og se nøyere på aktiveringsmønsteret i tråkket.

Jeg var ikke godt forbredt på begrensingene i lagring av dataene så desse bildene tatt med mobiltelfon er de eneste vi har av selve aktiveringen. Det er ut som den ny sittestillingen gir en mer markant og aktiv bruk av hamstringen, men jeg skulle gjerne ha skalert det for en kortere periode på f.eks. 5 – 10 sek for å sett det klarer.
Interessant, spennede og lærerikt var det uansett og jeg takker min fysioterapaut Jørn Erik Stand og Nina Skjeseth hos Klinikk for Alle Bjørvika så mye for hjelpen! Dette må vi test mer 😀

Publisert av

triallan

I am a 33 year old PRO triatlete. My goal is to swim, bike and run as fast as possible, and enjoy the journey. All my adventures and triathlon related stuff is well documented on this blog.

2 kommentarer til “Kartlegging av muskelaktivering under sykling

  1. Kult at du sjekker om det stemmer, Allan. Var selv hos Petter på bike-Fit etter at du anbefalte ham og havnet også lenger bak. Må innrømme at det føles veldig bra og balansert, men enda artigere om man får tall for å se om det stemmer:) Har du forresten prøvd å filme underkroppen din på sykkel og sammenlignet den med en film av underkroppen din når du løper? Vet at det ikke er forsket på enda, men en kuriositet er om det finnes en korrelasjon mellom forskjell på kontraktssjontid i de to grenene og prestasjon. Patrik Nilsson og KJ Danielson er i så måte to ytterpunkter, så hvor befinner du deg?

    1. Hva tenker du på angående kontraksjonstid mellom grenene knyttet opp mot prestasjon? Har ikke filmet underkroppen på sykkel. Forsto ikke helt hva du tenkte på og hvorfor det skal gjøres.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s