Tips for bedre restitusjon

Jeg er sponset av Compressport igjennom den norske distributøren adrena.no, og produkter derfra blir omtalt i innlegget.

Det er ikke til å legge skjul på at det aller beste verktøyet for restitusjon er helt gratis, og heter søvn. Det viktigste er med andre ord å få prioritert dette. I tillegg finnes det svært mange duppedingser etc. som skal bedre restitusjonen, med mer eller mindre vitenskapelig belegg. En del av det tror jeg fungerer, mens mye tror jeg har minimal effekt.

Produsenter av kompresjonsbekledning er naturligvis full av loveord av effekten av nettopp kompresjonsbekledning. En utfordring med dokumentasjonen av påstandene er at det er vanskelig å utelukke den svært betydningsfulle placebo-effekten. Du vet jo strengt tatt om du har på deg kompresjonsbekledning eller ikke. Personlig tror jeg at kompresjonsbekledning ikke gir økt prestasjon isolert sett. Likevel så er jeg rimelig sikker på at det gir bedre restitusjon, spesielt i etterkant av fysiske belastninger som har gitt tøff muskulær belastning, som f.eks. en Ironman.

Mitt verste eksempel på muskulær belastning var etter Ironman Hawaii i 2014. Dagen etter konkurransen dro vi tilbake til Norge som betydde nærmere 24 timer med mer eller mindre stillesitting. Når jeg da kom hjem var beina så hovne at de minnet om tømmerstokker. Og jeg hadde fått en vektøkning på smått utrolige 4 kg(!). Etter 3-4 dager var var vekten tilbake til det den pleier å være og beina så normale ut igjen.

Ironman Hawaii 2014 ble stor suksess med ny norsk rekord på løypen, men den muskulære belastningen var tøff. Pga non-wetsuit swim så er det ikke tillatt å starte med kompresjonslegger, og jeg brukte heller ikke tid til å ta det på meg. Det hjalp nok heller ikke med tanke på restitusjon.

Etter Ironman Hawaii har det vært fast prosedyre i etterkant av konkurranser, etter tøffe treningsøkter eller lengre flyturer, å hive på seg kompresjonsbein og kompresjonstights. Selvsagt hindrer det ikke beina i å bli såre, men det hindrer den overdrevne vannoppsamlingen som både er smertefull og øker restitusjonstiden. Produktene jeg da bruker fra Compressport er Compressport Full Leg og Run compression short. Så kan du lure på hvorfor jeg ikke velger Multisport full tights, og svaret på det er at de ikke gir like god kompressjon som Full leg. Samtidig er det også praktisk å kunne rulle på seg bare bein.

Compressport Full Leg
Run compression short.
Etter Swissman 2016 – Rett i kompresjonstights 😀
Om du ikke skulle bry deg om restitusjonseffekten så er den supre «looken» i seg selv god nok grunn til å kjøre kompresjonsbein 😉
Som du kan se på bildet fra Lofoten Triathlon og alle andre triatlonkonkurranser der våtdrakt er tillatt, så bruker jeg Compressport R2 Pro Swiss kompresjonslegger. Det gjør meg ikke raskere, men jeg tror/føler det gir redusert muskulær belastning og kortere restitusjonstid.
Compressport R2 Pro Swiss

Som sponset utøver er jeg selvsagt ikke helt objektiv, men jeg har testet kompresjonsbekledning fra 2XU, CEP og Zensah, og syntes virkelig at Compressport er i øvre sjiktet. Leggene over mener jeg er bedre enn andre fordi de er lettere, og ikke trekker til seg vann. Full leg gir en større kompresjon enn noe annet jeg har testet.

 

Publisert av

triallan

I am a 33 year old PRO triatlete. My goal is to swim, bike and run as fast as possible, and enjoy the journey. All my adventures and triathlon related stuff is well documented on this blog.

2 kommentarer til “Tips for bedre restitusjon

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s